Stone Therapy

0
726

Геотермалната терапия, известна още като Stone Therapy, е една от най-търсените процедури във всички престижни спа центрове по света. Предимството й е в използването само на естествени елементи и техники на въздействие. Представлява особена техника на масаж с използване на различни природни камъни, която въздейства особено благотворно – отстранява напрежението и стреса, неутрализира негативната енергия, преразпределя енергията в човешкото тяло от областите, където е в излишък към тези, които изпитват недостиг.

Масажът с топли и студени камъни не е ново изобретение. Геотермалната терапия води началото си от източната медицина и има почти хилядолетна история. Още от древността индийците, китайците и американските индианци са владеели изкуството да облекчават болката с помощта на горещи камъни. Вещите ръце на масажиста ловко се плъзгат по тялото, доставяйки на клиента удоволствието на пълното отпускане.

Геотермалната терапия е вдъхновена от източната култура, според която по продължение на централния енергиен канал на тялото са разположени седемте чакри – центрове на жизнената енергия, съответстващи на определени органи. От чакрите, през многобройните енергийни канали енергията се разпределя из целия организъм. Приложението на камъните бива статично (терапевтичен натиск върху конкретни точки) и динамично (точно определени масажни движения). Горещите камъни стимулират кръвообращението и клетъчния метаболизъм, а студените свиват кръвоносните съдове и освобождават хистамин, облекчаващ болката. Stone Therapy е много подходяща при стрес, безсъние, болки в гърба, мускулни и ставни болки, лошо кръвообращение, за стимулиране на имунната система или просто за постигане на вътрешна хармония. Предвид естеството на процедурата благоприятният ефект се забелязва още след първата терапия. Нейният изненадващ положителен резултат надхвърля всички предварителни представи. Усещането след края на процедурата е на пълен физически и психически баланс.

При геотермалната терапия се работи с 38 камъка: за топлинно въздействие – базалтови, с вулканичен произход и за студено – мраморни. Формите им са различни, тъй като се използват за различни зони от тялото. Кръглите са подходящи за ръцете, удължените за врата, а най-малките се прилагат между пръстите на краката. Всички камъни са съвършено гладки, защото са перфектно полирани от хилядолетното въздействие на природните сили. Масажът с помощта на специалните камъни е много ефикасен заради възможността за осъществяване на термичен обмен между камъните и човешкия организъм. И най-вече благодарение на вибрацията (енергията), която предава съвършената структура на камъка.

За постигане на пълноценен физиологичен, психически и емоционален баланс масажът се извършва в приятно затоплена среда, съчетавайки предимствата и на други ритуали, въздействащи върху сетивата: ароматерапия, хромотерапия и музикотерапия. Есенциалните масла, използвани при геотермалната терапия, улесняват плъзгането на камъните по кожата и подпомагат благотворния ефект на процедурата. Те проникват в кожата и подготвят тялото за масажа с топли и студени камъни, въздействайки на обонянието. За хромотерапията се използват специални цветни есенциални масла, които се прилагат върху съответната чакра в зависимост от цвета, в който тя вибрира.  

Геотермалната терапия винаги е съобразена с конкретната нужда на клиента, като специалистът предварително избира маслата, ритъма на музиката и степента на осветление в кабината за постигане на максимално положителен ефект.

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here