SPA & Wellness

0
788

Терминът Wellness и философията, свързана с него са въведени от американския лекар Хелбърт Дан през 1959 г. В основата на неговия подход е представата, че здравето на човек се определя не само от неговото физическо благополучие, но и от здравето на тялото, душата и разума. Дан нарекъл това състояние Wellness или пълно лично удовлетворение.

По-късно английските автори Ардел, Тревис, Бенсън-Стюарт и др. започнали да използват термина Wellness (здраве в най-широк смисъл) в своите публикации на здравна тематика. В превод от английски “optimal well being”, т.е. “оптимално благополучие”, така се означава състоянието на физическо и духовно равновесие. Но съществуват и редица други тълкования на понятието Wellness. Някои свързват Wellness-а с отдих, спокойствие, почивка в луксозни курорти. За други е фитнес за мързеливи, а за трети – рехабилитационна методика благодарение на която може да бъдат коригирани различни физиологични нарушения.

Как въздействат Wellness терапиите?

Специалистите разглеждат Wellness-а като комплекс от фитнес упражнения, оздравителни процедури, внимателно подбрани спа и физиотерапевтични програми с помощта на медицинска диагностика и многобройни тестове. Правилното им съчетание и изготвянето на индивидуални програми в зависимост от възрастта, пола, евентуални заболявания, води до много добри резултати.

Обърнете внимание по какъв начин реагира вашето тяло, когато се радвате, страхувате, плачете или се ядосвате. На всяко чувство реагират едни или други мускули, както и някои вътрешни органи. При силен страх, например, се усеща скованост в мускулите. Когато сте щастливи, сте изпълнени със спокойствие и на душата ви става леко. Силните стресови ситуации (доста хора са попадали в такива), както и факта, че сме изложени в по-голяма или по-малка степен на ежедневен стрес, се явяват предпоставка за отключване на различни заболявания и ускоряване процесите на стареене. Специалистите са на мнение, че голяма част от болестите се развиват именно вследствие на такива стресови ситуации, свързани с ответна реакция както от страна на нервната система, така и на вътрешните органи. За съжаление животът на повечето хора е наситен с отрицателни емоции, а тялото ги “запомня”. Стресовата ситуация отдавна е отминала, но тялото отново и отново “възпроизвежда” това емоционално състояние, което е запомнило. Също така човек в мислите си отново се връща към преживяното, което го е разтърсило из основи. Попада се в един омагьосан кръг.

За да се разкъса този кръг може да се въздейства както на разума, така и на чувствата.

Всеки човек има пет сетива – зрение, слух, осезание, обоняние, вкус. Именно върху тях е насочено въздействието на Wellness терапиите. Изключително важно е въздействието да е комплексно, за да се повлияе първо на емоциите, а след това и на разума.

Затова Wellness-а се разглежда като система за възстановяване на човешкия организъм чрез постигане на пълна физическа и духовна хармония.   

Съвременният Wellness е вода, огън, цветове, светлина, музика, докосване, аромати, вкус и… душевно спокойствие.

Днес всички ние, забързани в натовареното си ежедневие, сме загубили невидимите нишки, които ни свързват с природата.

Храната ни почти не съдържа натурални съставки, използваме синтетични заместители или продуктите се подлагат на толкова много и различни преработки, че полезните вещества в тях се разрушават. Също така вместо да се възхищаваме на изгрева или залеза, ние гледаме телевизия; вместо шума на листата и ромона на поточетата, слушаме грохота на автомобилите – примерите са много за разрушаването на връзката ни с природата.

Как да събудите вътрешния “механизъм” на организма, така че да си възвърнете пълноценния и здравословен живот?

Съгласно източната медицина водата и огънят са основата за човешкия живот. С водата се свързва отрицателната енергия “ин”, а с огъня – положителната “ян”.

В организма съществува хармония между “ин” и “ян”и когато се наруши равновесието им, човек се разболява.

Водата като едно от най-древните природни “лекарства” има мощно лечебно въздействие. От най-дълбока древност се използва в традиционните средства на народното водолечение, а днес – в съвременните научно обосновани методи на хидротерапията.

Втората съставка – огънят, присъства заедно с водата в източната медицина. В Wellness центровете функцията на “огън” изпълняват сауните, хамамите и др. Топлинните процедури винаги са високо ценени и даже при някои народи са издигнати в култ.

В Wellness центровете към огъня и водата са включени специални музикални програми, разнообразни видове масаж, цветотерапия, ароматерапия, фитотерапия и т.н., така че и петте сетива да започнат да работят в режим “Wellness”, да се освободите от натрупаното напрежение и стрес и да постигнете пълна релаксация.

В Wellness-а се включват и всички спа терапии, които масово се прилагат в спа центровете и спа студията.

Съществуват различни мнения за произхода на термина СПА, но едно от най-разпространените е от латинското “Sanus per Aqua” или “здраве чрез вода”. Съвременното значение на СПА е свързано с цялостен комплекс от оздравителни процедури с използването на вода, морски водорасли и соли, лечебна кал, лечебни растения, както и “сухи” процедури – суха сауна, инфрачервена сауна, масаж с горещи и студени камъни и т.н. Всички спа терапии са насочени към пълно възстановяване на организма – активизират се процесите на обмяната на веществата, подобрява се кръвообращението, отстраняват се токсините, и като цяло – човек възвръща своята енергия и жизненост, повишава самочувствието си. Спа процедурите имат и козметично значение – кожата става мека, нежна, добре хидратирана и тонизирана.

SPA & Wellness концепциите са нов модел на живот, фокусиран изцяло върху възстановяване на хармонията на духа и тялото, здравословно хранене, отдих, процедури за релаксация, козметика и разкрасяване. Още с възникването си тези концепции търпят непрекъснато развитие – съчетават се най-новите достижения в областта на медицината и козметиката с древните източни методи, за да се осигури пълно възстановяване и релакс на организма. Едно е сигурно – терапиите ще стават все по-търсени и предпочитани, защото освен лечебното си въздействие, те гарантират зареждане с енергия, оптимизъм и самочувствие, възраждат сетивата за нов живот.

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here