Platelet rich plasma (PRP)

0
752

Чували ли сте злокобната историята за красивата унгарска графиня Елизабет Батори. Когато годините напреднали и започнали да оставят отпечатък върху плътта й, Елизабет започнала да изпада в паника. Един ден прислужничката й разресвала косите и неволно я оскубала. По нежната и кожа потекла кръв. На графинята й се сторило, че на мястото, където кръвта се стичала, кожата станала по-мека и бяла. Това отключило налудничави мисли. Благородничката започнала да се къпе в кръвта на млади девици. Девойките от местността изчезвали една след друга…

Историята е зловеща, нали? Само че кръвта наистина има подмладяващи свойства.

Това се демонстрира от иновативната процедура за саморегенерация – Platelet rich plasma (PRP). При нея се използва кръв от самия пациент.

Процедурата

Достатъчно е да се вземе 10-20 мл кръв, която се поставя се в специален апарат – центрофуга, в която се отстраняват левкоцитите и се концентрират до определено ниво тромбоцитите (клетките, които отговарят за съсирването на кръвта и които именно съдържат възстановителни растежни фактори). По такъв начин се извлича собствена обогатена кръвна плазма. След обработката тя се инжектира.  

Лечебните свойства

Тромбоцитите засилват вродената целебна сила на организма. Заложените в кръвната плазма възстановителни свойства я правят приложима в много сфери на медицината: от хематологията до кардиохирургията. Растежните фактори в плазмата стимулират възстановяването на тъканите.

Уникалният метод се използва, например, в Клиниката по ендоскопска травматология във Военномедицинска академия за лечение на травми на мускулите, ставите, хрущялната тъкан и меките тъкани. Артрозата, дегенеративните ставни заболявания се облекчават чувствително, като не съществува никаква опасност от усложнения. Лечение, изключително подходящо за спортисти.

Известни пациенти, възползвали се от метода, са щангистката Румяна Петкова, баскетболистът Данчо Бозов.

Специалистите са категорични, че чрез обогатената субстанция травмата се възстановява значително по-бързо, отколкото по естествен път.

В името на красотата

Самовъзстановяването за естетични нужди като метод с помощта на кръвна плазма е създадено и за пръв път приложено от френския лекар д-р Амгар, основател и президент на Френското дружество по Self Regeneration.

Плазмата изглажда бръчките, премахва белези, използва се при лечение на акне, видимо подмладява и регенерира. Кожата на лицето, шията и деколтето изсветлява, тъканите се уплътняват, тенът се подобрява. Процедурата продължава около половин час.

Ефектът от anti-aging терапията е поразителен и печели все повече привърженици.

Редактор: Вера Янева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here