Chanel 2.55 – една легенда сред чантите

0
684

Историята на класическата чанта Chanel 2.55, която, заедно с легендарното ухание Chanel №5  заема челните позиции в класацията на най-добрите предмети, създадени от модната къща, започва през февруари 1955 година. Тогава за пръв път мадмоазел Коко демонстрира в обществото неголемия правоъгълен аксесоар с дълга дръжка – верижка, който може да се носи и на рамо.

Чантичката има няколко характерни особености. Хастар, който е в цвят бордо – спомен за дрехите на монахините, сред които Габриел е израсла. Дръжката също по нещо напомня манастира – на подобни вериги монахините носели ключовете си.

На задната стена има джобче за пари, а във вътрешното отделение Коко Шанел пазела своите любовни бележки. Външните декоративни шевове са задължителни: напомнят за витражите на Абатството, за възглавничките от дивана на дизайнерката в апартамента на rue Cambon 31.

Трудно е да си представим, че в годината на своето създаване моделът 2.55 е струвал едва 2.55 $ , а днес цената на чантичката достига до 2.500 $.

“Омръзна ми да нося чанти-пликове в ръцете си. Непрекъснато ги губя”. – споделила един ден Коко и създала вечния модел, който позволил на жените, носейки го рамо, напълно да забравят за съществуването му. Освен в моментите, когато имат нужда от него.

Редактор: Вера Янева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here