Честни сини очи… Искате ли лазурен поглед?

0
680

Калифорнийският лекар Грег Хомър, работещ за компанията Stroma Medical, твърди, че разработката му в областта на лазерната технология, наречена Lumineyes, позволява да се промени цвета на окото от кафяв в лазурносин. Лазерът, който се използва, е настроен на определена честота. Енергията му отстранява кафявия пигмент от повърхността на ириса и след две-три седмици окото става синьо.

Процедурата, която специалистът разработва вече десет години, е необратима. Веднъж прибегнали към нея, впоследствие никога няма да възстановите кафявия цвят. Освен с помощта на лещи.

Stroma Medical вече провежда тестове с хора. За да бъдат завършени тези експерименти обаче са нужни около 1 млн долара. При удовлетворяващ резултат, д-р Хомър ще внедри технологията в практиката. Според експертите, операцията  Lumineyes ще струва 5 000 долара.

Любопитен факт е, че сините очи са се появили след… мутация на ген. Преди 6-7 хиляди години хората, обитавали земите на Близкия изток, имали кафяв цвят на очите. Мутация в гена HERC2 става причина за намаляването на меланина в  ириса на окото и появявата на светлия поглед. Първоначално всички хора са имали кафяви очи.

Цветът на очите може да се променя в течение на цял живот – това е свързано с количеството меланин в ириса.При европеидната раса след раждането светлите очи могат да станат тъмни. При възрастните хора – обратно, понякога с годините очите избледняват – факт, свързан със загубата на прозрачност на мезодермата.  

Редактор: Весела Христова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here