Цветът на настроението ни

0
765

Според редица изследователи съществува връзка между душевното ни състояние и цветовете, на които отдаваме предпочитанията си. Както е известно, цветовете се делят на топли (червен, жълт, оранжев) и студени (син, зелен, виолетов). Те ни въздействат различно – топлите стимулират нашата активност, а студените спомагат за релаксацията ни.

Оттенъци на радостта

Червеният цвят се асоциира с жизнената енергия, подсилва увереността в себе си. Добре е да обличаме червени дрехи, когато усещаме спад на силите си или ни предстои решаването на важен проблем. Неслучайно в макиажа (и по-специално червилото и лакът за нокти) преобладават червените тонове – всяка жена е наясно, че мъжете на инстинктивно ниво реагират на оттенъците на червеното… Колкото до интериора, можете да решите в червени тонове работния си кабинет, но не и спалнята. Този цвят възбужда нервната система и пречи да се отпуснете и да си отпочинете пълноценно.

Оранжевият цвят зарежда с весело, радостно настроение, подобрява общителността, стимулира творческото и конструктивното мислене. Този цвят помага да се избавите от комплекси и да привлечете вниманието на околните. Можете да прибавите оранжеви акценти в облеклото си за вечерно парти или дискотека. На работното място този цвят не се препоръчва, с изключение на творческите професии. Избягвайте оранжево вкъщи – за спалня цветът е доста възбуждащ, а в кабинета ви ще създава усещане за несериозност.

Жълтият цвят повишава яснотата на ума, поражда любопитство и желание за опознаване на света, стимулира чувството за хумор, оптимизма и практичността. Можете да облечете дреха с жълт цвят, ако планирате да се занимавате с познавателна дейност – например отивате на лекции. В хола или в кабинета ви е препоръчително да присъстват нюанси на жълтото, тъй като внасят доза енергия, подобряват настроението и способността за концентрация.

Път към вътрешната хармония

Зеленият цвят е символ на любов, хармония и възраждане. Спомага за постигане на вътрешно равновесие, подобряване на взаимоотношенията с околните, както и да се настроите на романтична вълна. Добре е да се обличате в зелено, когато се занимавате със спорт или медитация, срещате се с близки приятели или излизате на вечеря с любимия.

Синият цвят символизира познанието, доброто здраве и умението да се взимат решения. Оказва положително влияние на нервната система, насърчава тактичността и лоялността, подобрява вниманието и творческото мислене. Ако се чувствате напрегнати преди важна среща, облечете дреха в синьо. Нежни сини нюанси са подходящи за спалнята, тъй като внасят спокойствие и освобождават от стреса.

Виолетовият цвят се асоциира с красотата, вдъхновението и творчеството, а също така с добротата и справедливостта. В дрехите особено подхожда на свободолюбивите, творчески настроени натури, които не се страхуват да изразят открито мнението си. Този цвят не се препоръчва да присъства в интериора на жилището, тъй като действа депресиращо.

Индигото е загадъчен цвят, който се свърза с мистичното. Този цвят изостря интуицията, развива въображението, усилва физическите способности. Подходящ е за хора, които се стремят към самоусъвършенстване и себепознание.

Пейзаж в черно-бели краски

Белият цвят навява чувство на хлад и лекота. В облеклото е неутрален. Колкото до интериора вкъщи, в бяло могат да бъдат решени само отделни детайли. Уместно е белият цвят да се използва в офис, а не в жилище.

Сив… „Всичко е оцветено в сиви тонове“, така описват състоянието си хората, страдащи от депресия. Въпреки това сивият цвят създава добра настройка за работа, затова и често присъства в интериора на офисите. В жилищата се препоръчва в сиво да се декорират само отделни детайли, същото важи и за облеклото.

Черният цвят е мрачен и потискащ. Но тоалетите, решени в черно винаги изглеждат изискано и елегантно. Подходящ е за някои предмети в интериора, но в никакъв случай за цялата стая.

Цветове и емоции

Учени от университета в Манчестър (Великобритания) експериментално потвърдиха връзката между емоционалната сфера на човека и възприятието на цветовете. В резултат изследователите разделят цветовете на 3 групи: позитивна, негативна и неутрална.

По думите на ръководителя на изследването Peter Whorwell, хората често използват цветове за описание на психологичното си състояние. В проучването взели участие 300 доброволци, които трябвало да изберат „любимите“ си оттенъци от предложената цветова гама и да опишат своето настроение. Участниците, които твърдели, че страдат от депресия, а също и тези, изпитващи тревога или безпокойство, избрали сив, черен или кафяв цвят – „негативни“. А хората, които се чувствали здрави и щастливи, предпочели жълт, червен, оранжев или розов – „позитивни“. По-голямата част от участниците в проучването обявили синьото като един от любимите си цветове, затова изследователите го определили като „неутрален“.

Британските учени смятат, че „цветния тест“ може успешно да се използва за диагностика на депресивни състояния.

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here