Цветът на бунта

0
782

Ще сменя цвета на косата си… Прическата също. А може би и начина си на живот… Нуждая се от промяна. Русото ми е чуждо, определено не е моят цвят. Смолисто черното ми придава призрачен вид. Всъщност не е толкова зле, но отдавна преболедувах Стефани Майер. Кестеняво? Банално, скучно, срещано на всяка крачка.

Ако мислите ви следват подобен ход, имате АЛТЕРНАТИВА – махагон, огнено, патладжанено., рубин!
Червеното винаги е модерно. Радикално. Стилно… Може да бъде дори дискретно. Създава недвусмислени асоциации за чувствена, опасна и нестандартна натура. Дори сладката блондинка Скарлет Йохансон се поддаде на изкушението и се появи на прием в Белия дом с коси, обагрени в коралово. Ефектът от лъчезарния й поглед бе умножен многократно…


За нашите географски ширини червеното не е най-естественият цвят, а по-скоро изключение. Може би затова е толкова предпочитан.

Подобно на творец, прецизиращ колорита на картина, жената, избрала червено, трябва да прояви силен и категоричен естетически усет при определяне на оттенъка, който да подхожда на тена й.
Боядисването в червено може да създаде прекрасна хармония между цвета на кожата и косата при мургавите. Или обратното – ефектен контраст при светлокожите дами. Подчертава драматизма на тъмните очи и струящата светлина от небесните или зелените ириси.

Заложете на червено!

Стара истина е, че жените, които обичат да бъдат в центъра на вниманието, се насочват към червено.
Повечето стилистите са на мнение, че то подхожда на всяка дама. Стига да е подбран правилният нюанс. Разцветките са многобройни, съобразени с цветотипа на жените и тяхното желание за ПРОМЯНА.

ЯРКОЧЕРВЕНО. ОГНЕНО.. 
Подхожда на бунтарките. На личности с характер. С една уговорка – да не са прехвърлили определена възраст, след която ще се озоват в зоната на комичното. Не забравяйте и един факт- ярките цветове състаряват. Подробност, простима единствено на звезди от величината на пънк кралицата Вивиан Уестууд.

БУРГУНДСКО ЧЕРВЕНО. ТИЦИАН. Ренесансови цветове. Пищни и разкошни. За богати, поддържани коси, образуващи прекрасна рамка около сияйна светла кожа.

ГРАНАТОВО ЧЕРВЕН, РУБИНЕНО ЧЕРВЕН, ВИШНА, МАХАГОН… Хубави като старо отлежало вино, нюансите придават мистериозност (а понякога и нотка демоничност) на жените, избрали този колорит.

ПАТЛАДЖАН – загадъчен и силен цвят. Изключително стилно предложение за дамите, които са с тъмни коси.

Веднъж преминали в отбора на червенокосите, помнете, че е малко трудно да се разделите с него. Ако ефектът от цветовата трансформация не ви удовлетворява, ще се наложи да изполвате професионален препарат за отмиване на боя или просто да потърсите решение в по-тъмен цвят.  Дори тогава е вероятно червеното да напомня за себе си с леки издайнически проблясъци.

Червеният цвят може да изглежда максимално естествено, ако при избора на оттенъка сте се водили от естествения цвят на косата и от цвета на кожата си.За натуралните брюнетки  съществуват вариантите махагон, вишна, патладжан. За блондинките – медни оттенъци, вишна, розово-червени. За светлокосите – канелени, керемидени, рубинени, медни, златисти оттенъци в гамата на червеното. Ако кожата ви е с нежно розов цвят ще ви подхождат всички тонове на червеното. Рижите златисти нюанси изглеждат ефектно при млади жени със сини очи. Ярките, близки до оранжевото цветове подхождат и на зеленооките. За мургавите са подходящи тъмно червените, кафяво-червените, медните.  

Тънкости при боядисванет

При нанасянето на боите има някои стандартни правила. Най-добър резултат се постига, когато боята се нанася върху естествена коса. Начинът, по който ще изглежда косата ви след това е показан приблизително върху опаковката на козметичния продукт или в специалните каталози. Не забравяйте, че там са използвани мостри от изкуствени коси, така че винаги има известна разлика при крайния резултат.

Да боядисате косата си по-тъмна не е проблем. Но ако притежавате тъмна коса е предизвикателство да я направите няколко тона по-светла. Ако го извършвате в домашни условия се насочете към продукт, специално разработен за боядисване в по-светъл цвят. Възможно е да ви се наложи предварително да изсветлите косата си. Допитайте се до професионалист, преди да направите такава стъпка.  

Как да избегнем някои грешки? Специалистите съветват при оцветяване в по-радикален цвят, примерно – ярко червено, да направите проба върху кичур от долната част. Изчакайте да мине половин час, изсушете и ако сте доволни от резултата, оцветете цялата коса.

Ако за пръв път се боядисвате или сте решили да опитате друга марка боя, е препоръчително да изискате от фризьора да ви направи тест дали сте алергични към нея.

Не правете драстични промени в домашни условия. Спазвайте изискването за хармония между цвета на очите, косата, веждите и тена на лицето. Най-сполучливи са комбинациите в нюанси, близки до естествения ви цвят – няколко тона по-светло или по-тъмно. Рядко се допускат грешки и при оцветяване в тъмен махагон или патладжан при брюнетките.
Не правете трайно къдрене веднага след боядисването.Това ще се отрази трагично върху цвета и състоянието на косъма.

Изчакайте три седмици, преди да предприемете оцветяване.

Специална грижа за коси в червено

Една особеност на червената боя е, че  молекулите й са по-големи от тези на другите цветове, следователно тя се отмива най-бързо. Това предполага полагане на допълнителни грижи за поддържане на вече боядисаната коса. За щастие съвременната жена се радва на изобилие от продукти, които запазват оттенъка и придават блясък и жизненост на косъма. Оцветяващите шампоани за коси в червено тонизират и освежават цвета до следващото боядисване. Активните съставки в интензивните маски подхранват, омекотяват и възстановяват косъма, предпазват от дехидратация и съхраняват любимия нюанс. Специалните формули на балсамите отлагат избледняването. Кристалите от сериите за червенокоси осигуряват лек защитен филм, съдържат UV филтри, заглаждат косъма и предпазват от обезцветяване. Така че ако забележите, че цветът ви става по-блед, а до следващото боядисване има време, използвайте продуктите от сериите за боядисана коса. Те съдържат оцветяващи пигменти, които ще запазят червеното в косите ви за продължителен период.

Натуралните оцветители

За почитателките на природните продукти съществува вариантът къна. В зависимост от естествения цвят на косъма, комбинацията с други натурални продукти (кафе, басма, карамфил) и продължителността на третиране, може да постигнете различни нюанси на червеното. След къносване обаче косата не може да бъде боядисвана с бои, произведени по химичен път и се налага да изчакате известно време, докато багрилото се отмие. Къната обгръща косъма и това прави трудно проникването на пигментиращи съставки.

Освен червен оттенък къната придава красив блясък на косите. Под въздействието на полезните съставки косъмът заздравява и става по-плътен. След боядисване с къна тънките коси стават по-твърди и изглеждат гъсти, а гъстите коси придобиват пищност. Къната не покрива изцяло естествения цвят, а по-скоро придава оттенък. Върху светлите коси нейното действие е по-силно. Не се препоръчва обаче да се използва върху сиви и изрусени коси, защото може да се получи нежелан морковен нюанс.

Ако сте поели пътя на промяната, помнете: червеното не е просто цвят, то е стил. Изисква специална грижа и внимание, но ефектът му е забележителен! Умело избраният нюанс прави чудеса, като подчертава правилните черти на лицето ви и разкрива нестандартния ви поглед към света.

Редактор: Весела Христова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here