Цветотерапия

0
703

Древен метод за въздействие върху човешкия организъм и психика с помощта на цветовете. Цветовете имат свойството на електромагнитни вълни, които влияят на организма, като техните лечебни свойства атакуват болестите и успокояват душевното състояние. Пряко свързани са с нашите чувства и емоции, те ги регулират и предизвикват. Стимулират различни жлези с вътрешна секреция и отделни части на главния мозък. Началото на цветното лечение датира още от Древен Египет. Египтяните лекували болните в специални помещения, където слънчевите лъчи се пречупвали в различни цветове. В Индия поставяли цветни стъкла и тъкани върху телата на болните. В Китай увивали болните в пъстри кърпи. Едва през 1877 г. цветотерапията намира приложение в Европа.

Цветовете и техните лечебни свойства


Червен

Най-динамичният и огнен цвят. Червеното е лечебен цвят, тъй като стимулира мозъчната дейност, активизира кръвообращението и нормализира обмяната на веществата. Забавя възпалителния процес, отпуска ставите и действа положително върху либидото и сексуалността.

Оранжев

Цветът на жизнерадостта и веселието. Оранжевото помага при нарушения в стомашно-чревния тракт, бъбреците и пикочния мехур. Уравновесява хормоналното състояние на организма, лекува депресивни състояния и умора.

Жълт

Свързва се с интелекта на човека. Жълтият цвят ускорява усвояването на нова информация и събужда любознателността. Подобрява работата на черния дроб, лекува заболявания на кожата и на централната нервна система.

Зелен

Символ на хармонията, връзката с природата, душевното равновесие. Зеленото  стимулира възстановителните процеси, ускорява зарастването на счупвания и растежа на нови тъкани. Зеленият цвят намалява главоболието и изгражда баланс между физиката и психиката.

Син

Синият цвят влияе положително на костната система и гръбнака. Използва се при лечение на щитовидната жлеза и бъбреците. Синьото понижава кръвното налягане, лекува изгаряния и има болкоуспокояващи свойства.

Бял

Цветът на здравето, символ на пречистването, чистотата и енергията. Влияе положително на централната нервна система и спомага за успешната релаксация на организма.

Розов

Цветът на любовта, асоциира се с романтика и нежност. Розовото помага за повишаване на самочувствието и увереността.

Лилав

Този цвят се препоръчва при мъка и скръб. Лилавото лекува тъгата и дава място на жизнерадостта и новото начало. Символ на промяната, препоръчва се при борба с освобождаване от вредните навици и нездравословния начин на живот.

Автор: Илона Исаева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here