Хубавците също са самотни

0
624

Според една от най-разпространените теории на еволюцията, мъжете с привлекателна външност са по-преуспяващи в професията и личния живот.
Изследване на преподаватели в университета в Куинсланд, Австралия, обаче намери опровержение на това твърдение. След серия експерименти върху дрозофили, наричани още мухи-винарки, учените стигнали до следния извод. Дори най-желаните самци в популацията имат граница на успеха. Чрез генно инженерство експертите произвели няколко “хубавци”.
Насекомите, които били най-привлекателни за противоположния пол, само отначало се отличавали от своите събратя. По-късно вниманието на самките и количеството на възпроизведеното “по-красиво потомство” се изравнило с показателите на не чак толкова привлекателните самци.
По думите на професор Катрина Макгиган, всички дрозофили се оказали на равна нога, защото прекалено красивите мъжки показвали много недостатъци. Възможни са и аналогични случаи и при хората. Много често мъжът с красива външност може да страда от сериозни заболявания или да преобладават отрицателните черти в характера му.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here