“Усмихнатата” депресия

0
781

От депресия страдат доста повече хора, откоркото си мислите. Просто някои от нас не крият своите настроения и демонстрират емоциите си, докато други поставят върху лицето си една усмихната маска. Според психолозите много хора страдат именно от подобна – “усмихната” депресия.

Д-р Козмо Халстрьом, водещ лондонски специалист в областта на психиатрията, е на мнение, че от усмихната депресия страдат предимно хора, които не желаят околните да разберат за състоянието им и крият потиснатостта си, като постоянно се шегуват.

За жалост, този начин не винаги е ефикасен – често на вид благополучни и жизнерадостни хора завършват житейския си път със самоубийство. На 30,40 или 50 години.

Халстрьом споделя, че в практиката си е срещал доста пациенти, които с усмивка отричат да имат депресия. Ала усмивката им е тъжна.

Изданието The Daily Mail цитира Алисън Коуен, която в продължение на 10 години страда от “усмихната” депресия. «Депресията ми никога не се изразяваше в безцелно лежане или желание за сън. Аз работех страшно много и водих активен социален живот. Но вътрешно се чувствах като нищожество и изпитвах постоянен срам от това” – споделя Алисън.

Психолозите са единодушни, че тази скрита депресия трябва да се лекува. Колкото по-рано се диагностицира, толкова са по-големи шансовете пациентите да се почувстват отново пълноценни.

Редактор: Весела Христова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here