Тест: Каква SPA програма да изберете?

0
604

Днес spa центровете предлагат богат асортимент процедури както за поддържане на стройна фигура, така и за възвръщане хармонията на духа и тялото. А за да не се изгубите в лабиринта на разнообразните терапии, на помощ идват spa терапевтите, които в зависимост от вашите проблеми ще ви препоръчат най-подходящата за вас програма. Разбира се, можете да се доверите и на „вътрешния си глас”, който ви нашепва от какво точно се нуждаете в даден момент. Предлагаме ви тест, който ще ви подскаже какви процедури е препоръчително да включите в индивидуалната си програма.

1. Поддържате добрата си форма с:
А. Не правя нищо специално, добрата форма си я имам по рождение.
Б. Плуване.
В. Танци.
Г. Аеробика.
Д. Различни диети, понякога – доста изтощителни.

2. Смятате, че денят ви ще е натоварен, ако се налага…
А. Да се занимавам с тежка физическа работа.
Б. Да общувам с много хора, които не винаги са ми приятни.
В. Да отхвърлям скучни и досадни ангажименти.
Г. Да споря с близки и приятели и да доказвам правотата си.
Д. Да посетя няколко места, постоянно рискувайки да закъснея.

3. Как поздравявате своите познати?
А. Само се усмихвам.
Б. Кимвам дружелюбно.
В. С обикновено ръкостискане.
Г. Понякога си позволявам да ги прегърна.
Д. В повечето случаи – с целувка по бузата.

4. Защо бихте искали да посетите spa център?
А. Да си подаря минути на незабравим отдих.
Б. За да се погрижа за доброто състояние на кожата си.
В. Най-вече да си отпочина от напрегнатата работа.
Г. За да коригирам формата на тялото си.
Д. Да се избавя от излишните килограми.

5. Имате ли целулит?
А. За радост – не.
Б. Да. Забелязах първите признаци и искам да се избавя от тях колкото се може по-бързо.
В. Да. Боря се с „портокаловата кожа” доста отдавна, но без особен успех.
Г. Да, това е един от моите най-сериозни проблеми.
Д. Да, но вече свикнах с целулита. Все пак ще се почувствам много по-добре, ако успея да се отърва от него.

6. Как прекарвате свободното си време?
А. Обикновено чета книги или гледам телевизия.
Б. Срещам се с приятели в любимото ми заведение.
В. Отивам на разходка в близкия парк.
Г. Пред компютъра – има толкова интересни форуми и дискусии в интернет.
Д. Старая се да правя физически упражнения вкъщи.

7. Вашата работа е…
А. Много приятна и ми носи само положителни емоции.
Б. Доста еднообразна, но не може да се нарече трудна.
В. Нормална. Все пак не е лишена от някои неприятни моменти.
Г. Интересна, обаче изисква отговорни решения, инициативност и търсене на нови идеи.
Д. Сложна, но в същото време и много увлекателна.

8. Какво е мнението ви за естетичните операции?
А. Не бих се подложила на такава операция.
Б. Доста съм резервирана по отношение на пластичната хирургия.
В. Бих си направила необходимите корекции, но само ако се налага.
Г. Нямам нищо против да подобря външния си вид с помощта на естетични операции.
Д. Естетичната хирургия е от голяма помощ, когато нищо друго не помага, за да изглеждам добре и със самочувствие.

9. Къде предпочитате да прекарате лятната си отпуска?
А. На екзотичен остров.
Б. В планината.
В. Обожавам морето и винаги прекарвам летните си отпуски на морския бряг.
Г. Няма значение, важното е да съм с приятна компания.
Д. Луксозен курортен комплекс с всички екстри.

РЕЗУЛТАТИ:

Най-много А

Топли процедури

За вас са подходящи сауна и парни бани. Сауната е гореща суха баня с температура на въздуха между 80 и 105°С и ниска влажност (5–20%). В парната баня температурата е по-ниска (около 43°С), но влажността е много висока. В момента има различни форми на парната баня – римска, турска, руска, както и парна душ кабина. Процедурите ще ви помогнат да се избавите от излишните килограми, да забравите за умората, да възвърнете жизнената си енергия. Много често парните процедури предхождат различни видове масаж или терапии с обвиване на тялото, но и самостоятелно прилагани са много полезни, тъй като спомагат за детоксикацията на организма, почистват кожата, стимулират имунната система. Лечебното въздействие на топлия въздух се засилва благодарение на етеричните масла и ароматните билки, които могат да се използват при парните бани или сауната. Ароматите на мента, бор, хвойна или екзотични цветя премахват лошото настроение и зареждат с бодрост и оптимизъм.

Най-много Б

Spa вани

Включете в spa програмата си вани, които действат успокояващо или ободряващо, премахват нервното напрежение и стреса. Можете да изберете популярната вана на Клеопатра с мед, мляко и етерично масло от мента или други благоуханни съставки. Много полезна е и перлената вана с минерална вода, чиято температура е средно между 34 и 37°С, при която се извършва подводен микромасаж на тялото от въздушни мехурчета. Перлената вана действа релаксиращо или ободряващо в зависимост от добавените продукти (морска сол, водорасли, билки, ароматни есенции и др.). Лечебната кална вана също е препоръчителна – във вана с минерална или морска вода се разрежда 20% термална кал при температура около 38°С. Термалната кал има противовъзпалително, обезболяващо и имуностимулиращо действие, също така подобрява кръвообращението и активизира обмяната на веществата. Освен това има и козметични свойства – почиства, овлажнява, подхранва и стяга кожата.

Най-много В

Spa душове

Spa процедурите, на които трябва да обърнете внимание, са разнообразните душове, които се препоръчват за общо тонизиране и повишаване на имунната защита на организма. Една от най-простите форми е струйният душ (Шарко), при който се осигурява интензивен напор на водната струя чрез специално устройство. Този душ има тонизиращо действие, ефективен е и за профилактика и корекция на целулит. „Игленият” душ (дъждовен) има антистрес ефект, тонизира мускулите, влияе благоприятно върху нервната система. С помощта на контрастния душ се осигурява воден масаж на цялото тяло. Редуват се последователно гореща (от 38 до 50°С) със студена (от 13 до 22°С) вода. Тази процедура възстановява жизнената енергия, овлажнява кожата, отнема нервното напрежение и стрес. Душът Виши може да е с ободряващо или успокояващо действие. Спомага за нормализиране състоянието на кожата, подобряване на кръвообращението, стабилизиране на психо-емоционалното състояние.

Най-много Г

Процедури с обвиване на тялото

Предлагат се във всеки spa център и в зависимост от температурата терапиите са топли, хладни или контрастни. Използват се шоколад, кафе, глина, водорасли, вино, мед или морска кал. Тези процедури спомагат за решаването на различни проблеми, но общото между тях е, че активните вещества от прилаганите продукти подобряват кръвообращението, спомагат за отстраняване на токсините, изгаряне на излишните мазнини и редуциране на целулита. При топлите тялото се „опакова” с фолио и се обвива с термоодеало, т.е. създава се сауна ефект, като по този начин се улеснява абсорбирането на активните съставки. Хладните процедури обикновено са локални – прилагат се на определена зона от тялото и отстраняват отоците, подобряват циркулацията на лимфата, премахват усещането за тежест и умора на краката. При контрастните терапии първо се прилага топла процедура, а след това – маска с водорасли, която има пластифициращо действие и охлаждащ ефект.

Най-много Д

Масаж

Вашият spa избор е масажът, който е истинска наслада за тялото и душата. Освен това спомага за подобряване на кръвообращението, стимулиране на имунната защита, тонизиране на мускулите и на целия организъм, отстраняване на излишните килограми и целулитните натрупвания.
Масажът е още по-приятен при използването на ароматни масла с успокояващо или ободряващо действие. В spa центровете се предлага огромно разнообразие от масажи – класически, точков, шиацу, юмейхо, антицелулитен, също така и с прилагане на: топли и студени вулканични камъни, билкови торбички, мед, шоколад, бамбукови пръчици и др. Бъдете сигурни, че какъвто и масаж да изберете, използваните специфични техники гарантират не само решаване на конкретния ви проблем, но и пълна релаксация, възстановяване на жизнения тонус и повишаване на самочувствието.

Редактор: Поли Манолова
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here