Тайните на балнеолечението

0
770

Балнеотерапията стана особено популярна у нас в последното десетилетие. Макар да съществува като традиции от най-дълбока древност по българските земи, то понастоящем тя е истински хит, чийто качества и ефективност никой не оспорва, но и начин на препитание за цели градчета.

Балнеолечението е форма на лечение чрез използване на водни бани. То може да се осъществява както с топла, така и със студена вода, която в повечето случаи е богата на минерали. Най-разпространено у нас е балнеолечението с минерална вода.
Разковничето се крие в лековитите свойства на минералната вода.

И ако всички ние знаем, че минералната вода като цяло е полезна, то добре е да научим и кои от съдържащите се в нея вещества могат реално да ни помогнат при определени заболявания. Така ще бъдем наясно какво да търсим при нужда на нас самите или на близък човек.

Минералната вода може да съдържа в значителни количества сулфиди, радонови съединения, сулфати, хидрокарбонати, хлориди или въглекиселини. Съществува и минерална вода без балнеологични съставки.

Сулфидни води – полезни за заздравяването на костната система, дезинфекционни свойства (унищожават радикално бактериите на повърхността на кожата).

Радонови води – лечение на болести на обмяната на веществата, ставите, периферната нервна система и други.

Сулфатни води – особено ефективни при чернодробно-жлъчни заболявания. Сулфатно-железните минерални води дават добър лечебен ефект при анемии.

Хидрокарбонатни води – полезни за храносмилането (при консумация на богата на хидрокарбонати минерална вода). Банята с такава вода има силно детоксикиращо действие.

Хлоридни води – магнезиевохлоридните и цинковохлоридните води укрепват мускулите. Банята с тях помага за по-бързото оздравяване на кожата от наранявания. Въпреки всичко с тях не трябва да се прекалява, тъй като високите дози просмукан от водата в организма хлор могат да се окажат опасни поради канцерогенността на веществото.

Въглекиселинни води – полезни за отварянето на кръвоносните съдове, подобряват циркулацията на кръвта, сърдечносъдовата и дихателната дейност. Нормализират кръвното налягане.

Редактор: Стойна Атанасова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here