Наричат ги суперпродукти. Защото това са продукти, най-богати на хранителни вещества и в същото време съдържащи малко калории, което ги прави полезни както за организма, така и за вашата фигура.
Авокадо
Авокадото е богато на мононенаситени мазнини – полезни мазнини, които помагат за намаляване нивото на холестерол в кръвта. Отличава се и с високо съдържание на калий, който регулира кръвното налягане, полезен е за нормалната работа на сърцето и дори предпазва от рак на гърдата. Нарежете на малки парченца 1–2 плода авокадо, овкусете с малко лимонов сок, прибавете щипка сол и салатата е готова – бързо, лесно, оригинално и много полезно.
Сьомга
Вероятно сте запознати с ползата от омега-3 мастните киселини, които се съдържат в сьомгата. Човешкият организъм не може да ги произвежда самостоятелно, а те са необходими за нормалната работа на жизненоважни органи и системи. Сьомгата е богата и на витамините В6, В12, D, а също фосфор, калий и селен.
Бобови храни
Всички бобови храни се отнасят към вълшебните суперпродукти. В тях се съдържат витамин В1, протеини, фолиева киселина, мед, желязо, магнезий, калий, цинк, ниацин и много други полезни за здравето вещества. Приготвяйте си вкусни ястия или салати от леща, фасул, грах и не се притеснявайте за фигурата си.
Пълнозърнести продукти
Кафяв ориз, булгур, овесени ядки, ленено семе – всички те са богати на витамин А и витамини от групата В, фибри, ниацин, мед и желязо. Пълнозърнестите храни понижават нивото на холестерола и намаляват риска от появата на хипертония.
Орехи
Орехите засищат апетита за дълго време, затова се препоръчва консумацията на няколко сурови орехови ядки вместо следобедна закуска например. Съдържат протеини, витамин Е, фибри и фолиева киселина, спомагат за намаляване на мастната тъкан за сметка на мускулната. Предпазват от сърдечносъдови и онкологични заболявания.
Зеленчуци със зелен цвят
Тези зеленчуци са изключително богати на витамините А, С и К, бета-каротин, калций, магнезий и фибри. Спанак, лапад, маруля, броколи, аспержи… зеленчуците със зелен цвят ще ви помогнат не само да отслабнете, но и ще предотвратят някои заболявания, като остеопороза, инсулт и затлъстяване.
Кисело мляко
Киселото мляко съдържа пробиотици, които подобряват храносмилането, а също така помагат при някои нарушения на храносмилателната система като синдром на раздразненото дебело черво и възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт. В киселото мляко се съдържат още калций, протеини и други ценни хранителни вещества. Можете да го използвате като подправка за салати вместо майонеза и сметана, да приготвяте различни десерти или директно да го консумирате.
Редактор: Поли Манолова