СПАсение от стреса

0
679


В днешното динамично и забързано общество сме подложени на постоянен стрес – работната седмица сякаш няма край, отговорностите ни непрекъснато нарастват, ангажиментите ни стават все повече и повече… Необходимо е да поемем глътка свеж въздух, да се разтоварим от натрупаното напрежение, да възстановим силите си, за да можем успешно да посрещнем новите предизвикателства.

Най-доброто място за пълноценна релаксация и възвръщане на жизнената енергия е спа центърът, където се предлагат както традиционни ритуали взаимствани от екзотиката на Изтока, така и най-съвременни терапии, базирани на авангардни технологии. Спа центърът е истинско животворно кътче, което осигурява своеобразно бягство от напрегнатото ежедневие, освобождаване от стреса и зареждане с нови сили, а специално разработените програми за лице и тяло – красота и младежко излъчване.
Днес всяка трета жена и всеки пети мъж са застрашени от стрес с всичките му негативни последици. Ако към стреса се прибави и вредното въздействие на замърсения въздух (проблем не само в големите градове, но вече и в по-малките), на слънчевата радиация (вследствие разрушаването на озоновия слой, играещ ролята на предпазен щит срещу UV лъчите) и на още куп други външни фактори, не е учудващ фактът, че както здравословните проблеми, така и признаците на стареене започват да се проявяват при все по-млади хора.
Проучванията в световен мащаб показват, че все повече хора прибягват до услугите на спа център, особено в края на работната седмица. И това е напълно обяснимо. Мотивацията им е свързана не само с грижа за духа и тялото, но и с премахване на последиците от стреса и с желанието да бъдат на ниво, много по-добри и адаптивни на работното си място. Затова и модерните спа центрове предлагат богата гама от терапии, специално разработени пакетни програми, последно поколение апаратура за третиране на различни проблеми, т.е. непрекъснато се развиват в посока задоволяване на все по-нарастващите потребности на съвременното общество.
Една от насоките на развитие е предлагането на “всичко в едно”, т.е. от грижата за красотата до релаксиращия масаж, от спа маникюра и педикюра до прическата и лекия, освежаващ грим. По този начин на едно място може да се намерят разнообразни спа предложения, което от своя страна спестява търсенето ви на една или друга процедура и, съответно – скъпоценното ви свободно време. Не е за пренебрегване и фактът, че в спа центровете работят висококвалифицирани специалисти, които освен че ще се погрижат за вас по най-добрия начин, ще ви помогнат и с професионални напътствия и съвети за грижата и поддържането ви в добра форма и в домашни условия, ще ви препоръчат и какви козметични продукти да ползвате в зависимост от конкретния ви проблем. Много важен е и индивидуалният подход – ще го усетите по начина, по който съответният специалист обръща необходимото внимание само на вас, така че да се почувствате наистина специални. А ако се замислите – това е важно и от психологическа гледна точка, тъй като спомага за възвръщането на самочувствието и увереността в себе си.
Друга насока на развитие са специалните терапии за мъже, които в последно време набраха значителна скорост. Защото съвременният мъж не само държи на доброто си здраве и отличната физическа форма, но е и доста взискателен към външността си – тъмните кръгове или торбички под очите, бръчиците, отпускането на кожата и други несъвършенства също го притесняват. Затова и в спа центровете се предлагат все повече процедури, специално разработени и изцяло съобразени с особеностите на мъжката кожа. Тук е моментът да успокоим представителите на силния пол, че никой няма да ги гледа с учудване или присмех, защото в цял свят спа терапиите за мъже стават все по-търсени и предпочитани като начин за освобождаване от ежедневния стрес и за поддържане на лицето и тялото в добра форма. Освен това прилаганите козметични средства са с леки и бързо попиващи текстури, почти без аромат, а ефектът от действието им е видим веднага след процедурата.
Все повече внимание се обръща и на разработването и предлагането на разнообразни спа терапии за двойки. Според психолозите това е начин да почувстват еднакви емоции, а защо не – и да преоткрият себе си. В Азия, например, има специални ритуали за меден месец, които винаги включват и подбрани спа процедури. В САЩ почти всеки спа център предлага подобни програми за двама, гарантиращи мигове на истинска наслада и невероятна релаксация. У нас този тип процедури все още не е навлязъл широко в спа центровете, въпреки доказаните му предимства за двойките, които искат заедно да се насладят на пълноценен релакс.  

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here