Следоперативният период при пластиките за красота

0
668

Планирайки каквато и да е пластична интервенция, на първо място трябва да си изберем висококвалифициран пластичен хирург. Но не по-маловажен е начинът, по който тялото ни ще реагира на действията му в името на красотата. Тук важи правилото, че всеки организъм реагира индивидуално и ако при един пациент отоците след ринопластика ще намалеят след две седмици, при други могат да се задържат доста повече. Всяка операция има своите подводни камъни, за които трябва да сте информирани.

Специалното бельо

Бельото с компресия изпълнява няколко функции – пази шевовете от натоварвания, подобрява кръвообращението, бори се с отоците и хематомите, предпазва от неестетични белези. Известно време то трябва да се носи денонощно, което създава проблеми, особено лятно време. Някои пациенти се оплакват от изпотяване, дори когато носят изделия от известни марки.

Немалко трудности са свързани и с посещението на тоалетна. Бельото трябва да се пере редовно, ето защо трябва да притежавате два комплекта. (При липосукция са необходими 4 комплекта, защото седмица след операцията се облича бельо с един размер по-малък).

След ринопластика (операция на носа)

Две седмици след операция ще дишате само през устата, защото в ноздрите ви ще има тампони. Пълноценното дишане през носа ще се възстанови не веднага – понякога вътрешните отоци се задържат до 3 месеца. Те минават по-бързо, ако спите на висока възглавница.

Ако носите очила, е препоръчително да се снабдите с контактни лещи. Около месец след ринопластиката няма да можете да носите очила. Ако сте свикнали да носите слънчеви очила, не се препоръчва да си правите ринопластика през лятото.

След блефаропластика (пластика на клепачите)

При този вид интервенция се препоръчва да направите точно обратното – да замените контактните лещи с очила – поне месец преди операцията и не по-рано от две седмици след интервенцията. Гримът обикновено се разрешава след десетия ден, но не винаги, защото е възможно още да имате синини, зачервявания и отоци. В следоперативния период се препоръчва да не пушите, да не консумирате солени храни, да изключите напълно алкохола и да не пиете преди сън, за да не провокирате образуването на отоци. Понякога подпухванията предизвикват силни стресови състояния – очите имат различна големина и пациентът си мисли, че операцията е преминала неуспешно. Отоците променят местонахождението си – отначало едното око изглежда по-малко, после другото, докато се уеднаквят.

След мамопластика

Всяка пластична интервенция в областта на гърдите ограничава движенията на ръцете – от две седмици до месец. Не трябва да вдигате ръцете си нагоре, над раменете, не бива да карате автомобил, да се занимавате с домакинска работа. Понякога пациентките, въпреки забраните на лекарите, сядат на шофьорското място седмица след операция. Това е рисковано, но е възможно, ако предприемете някои мерки- гърбът на седалката да е във вертикална позиция, а седалката се придвижва максимално близо до волана. Обичайната позиция на ръцете – “два без десет”, се сменя – ръцете държат долната част на волана. Две седмици не бива да се вдигат никакви тежести – дори собственото дете. На първо време след операция се спи по
гръб.

След абдоминопластика (пластика на корем)

След всяка операция е трудно да започнете да се движите. При абдоминопластика това е просто задължително. Залежаването може да доведе до пневмония и тромбоза. Още на втория ден трябва да се вдигнете от леглото и да започнете да ходите, при това освен бандаж, ще ви потрябват и специални чорапи с компресия. Движенията ви трябва да бъдат внимателни и обмислени и така в продължение на три месеца. Това се прави с цел да не се образуват неестетични белези. Не вдигайте повече от три килограма, за да не се сдобиете с изпъкналост на корема, подобна на херния.

След глутеопластика (корекция на седалище)

Поставянето на импланти на седалището не се практикува толкова често, но ако сте решили да си направите такава интервенция, трябва да знаете, че в продължение на две седмици след операцията не се препоръчва да седите. И запомнете – отсега нататък мускулните инжекции в никакъв случай не трябва да се поставят в областта на седалището!

След брахиопластика (лифтинг на ръце)

Тази операция се прави, когато кожата на ръцете увисва след рязко отслабване или по други причини. При нея са неизбежни белезите от вътрешната част на ръцете от лакътя до подмишницата. Но, правейки своя избор между неестетичните”крила” и възможността да получат белези, които впоследствие могат да бъдат третирани, например, с лазер, жените обикновено избират пластиката.

Редактор: Вера Янева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here