Силуетът New Look

0
777

Ретро – това е стилът, доминиращ в тазгодишните модни колекции на световните дизайнери. Освен вездесъщия полъх на 70-те, на дефилетата се забелязваха и предложения, вдъхновени и от тренда New Look – безкрайно женствени и романтични.

New Look (от англ. нов поглед, нов стил) е елегантен, романтичен стил, предложен на нежната публика от Кристиян Диор през 1947 г.

Знаменитият дизайнер демонстрира образа на “идеалната жена”, с крехки рамене, изящни бедра. За стила New Look са характерни конкретни силуети (трите водещи са «широк клош», «овален», «прав»), както и прецизен подбор на аксесоарите.

Причини за поява на новия стил

20-30-те години на 20 век акцентират върху принципно новата женственост – жената спортен тип, която работи наравно с мъжа. На мода е тенът, силното слабо тяло, момчешките прически, еманципацията. През 40-те жените стават още по-строги в облеклото си. Разбираемо, това са годините на войната…

Периодът на аскетизъм в кройките и материите закономерно е последван от епоха на разкош и разточителство. Стилът, предложен от Кристиян Диор, изразява духа на своето време – реакция на строгата умереност, продължила прекалено дълго.
Предложението на Диор

Всъщност моделиерът не показва нищо революционно – просто преоткрива старите традиции в опита си да върне позабравената женска елегантност и мистериозност.

На мода излизат корсетите, талията става 50 см, възражда се кринолинът и оформящото бюстие.

Тъканите се изразходват щедро – за ушиване на една рокля Диор използва от 9 до 72 метра плат. Тоалетите тежат от 4 до 30 килограма. Естествено стилът е критикуван като вреден и излишно разточителен. Дори колегите на Кристиян Диор – Kристобал Баленсиага и Коко Шанел, се изказват негативно за моделите New Look.

Въпреки отрицателните оценки, на дефилетата на Диор присъства цял Париж. Тайната на успеха – налагал се един нов образ на жената, която след военните години най-после има възможност да се почувства изящна, слаба и привлекателна.

Диор тогава споделя: «Ние загърбихме военните години, униформите, задължителния труд за жените, които заприличаха на широкоплещести боксьори. Аз скицирах жени, подобни на цветя: с нежни закръглени рамене, с красив бюст, стройна талия и широки, разкроени, приличащи на разтворена пъпка, поли.”

Един факт е безспорен – нежността и елегантността са винаги актуални.

Редактор: Весела Христова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here