Сапфирът- един лазурен блян

0
675

Естествено, гръцката дума sappherios означава “син”. Според летописите пръстен със сапфир е носил самият Александър Македонски. Кралският блясък на скъпоценния камък бил достоен за короните на владетелите на световните империи – короната на Руската империя е украсена от два големи сапфира (258 и 200 карата), а тъмносиният сапфир “Свети Едуард” се намира в центъра на кръста на британската корона (за него говорят, че който го докосне, ще се излекува от паралич, епилепсия и лошо зрение). Бюстовете на трима американски президента са издялани от сапфир – Джордж Вашингтон, Ейбрахъм Линкълн и Дуайт Айзенхауер.

Приказка за възнаграденото благородство

Легендата разказва, че английският крал Едуард Изповедник носил пръстен, в който бил инкрустиран сапфирът. Веднъж на пътя му застанал просяк. Кралят вече бил раздал парите за милостиня и решил да му дари пръстена си. След години двама поклонника, на връщане от Светите земи, посетили Едуард и му поднесли същия пръстен. Те разказали, че в годините си на странствания срещнали старец, който твърдял, че е свети Йоан, бродещ по света в облика на просяк. Старецът им показал щедрия кралски дар и им поръчал да го върнат, като благословил монарха и пророкувал, че ще се срещнат отново –  в райските селения. През 1066 Едуард умрял и бил погребан със сапфирения пръстен. След два века гробницата му била отворена, а тялото му било непокътнато. Абатът на Катедралата на Свети Петър свалил пръстена от ръката на владетеля и го предал за съхранение в хазната. По-късно го вградили в короната.

Многообразие от цветове

В зависимост от наличието на титан и желязо, хром и ванадий в структурата на камъка, цветът може да бъде различен от син – оранжев, розов, жълт, зелен, безцветен.

Сапфирът е един от най-скъпите минерали в света след диамантите. При сапфирите, както при рубините, най-търсени са камъните с наситени оттенъци. Тъмносините скъпоценности с цвят на метличина достигат шеметни цени – хиляди долари за карат. Те се добиват само на едно място – в Индия, и се наричат кашмирски сапфири. По-светлите или почти черните сапфири са с по-ниска стойност.

Често сапфирите имат т.н. астеризъм – оптичен ефект, при който се забелязва звезда в сърцето на камъка. Източните народи вярвали, че в звездните сапфири живеят три добри духа, които носят късмет, вяра и надежда.

Куриозно, но факт

В Смитсъновия институт се съхранява сапфирът, наречен “Черната звезда на Куинсланд”.

Намерен е в Австралия и дълго време е използван от собственика си като …камък, който подпира вратата, когато е отворена.

След като разбрали, че това не е обикновено паве, го обработили и продали. Масата му била 733 карата!

Как да отличим оригинала?

Сапфирът често става обект на фалшификации, при които се използва стъкло, турмалин, кианит и др. За проверка камъкът се пуска в чаша с течност с определено относително тегло, при което фалшификатът изплува на повърхността.

Понякога естественият сапфир се познава с едно одраскване по повърхността. При ментето остават следи, докато при истинския сапфир, който се отличава с голяма твърдост, няма да забележите нищо.


Мистика и символи

Винаги сапфирът е символизирал верността, приятелството, предаността. Прогонва видимите и невидимите врагове, страховете, предпазва от уроки и отваря вратите на успеха. Препоръчва се да бъде носен от хора с холеричен темперамент, които често губят контрол. Смята се, че действа успокояващо.

Според легендата камъкът трябва да бъде чист, защото ако има петна по него, може да донесе нещастие в дома.

Астролозите съветват сапфирите, инкрустирани в пръстен и гривна, да носите заедно на едната си ръка. Комбинацията има благотворен ефект върху здравето.

Сапфирът се свързва със зодиакалните знаци Дева, Везни и Стрелец

Редактор: Вера Янева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here