Руните – тайни символи от отминали времена

0
726

Магическата азбука от символи, използвана за лечение, гадаене, при заклинания, била разпространена в Британия, Европа и Русия от саксонци, датчани, норвежци, викинги.  

Според легендите руните са създадени от скандинавския бог Один (Вотан), върховно божество на мъдростта и войната. Один овладял мистични знания, приковавайки се към Игдрасил, Дървото на Света, в продължение на девет денонощия.

Рунически знаци са открити в скални рисунки, датиращи от праисторически времена – от неолита и бронзовата епоха. Друидите също владеели тайната на руните. През средните векове в Западна Европа вярвали, че знаците притежават огромна магическа сила. Те се използвали от магове, които предавали знанията си само на посветени. Символите били гравирани в потайна доба върху “вълшебни” пръчици от орех, ясен или тис, върху мечове, бокали и каменни плочи. В зависимост от предназначението на магическия ритуал, те осигурявали победа в бъдещи битки, защитавали от уроки, обещавали сила, любов, плодородие, изцеление… Използвали ги дори при делови преговори.

Изписани върху украшения и лични предмети, изпълнявали ролята на амулети. Символизирали силите в природата, Слънцето, Луната, боговете. При гадаене руническите камъни се хвърляли по аналогия с древното източно гадаене И Цзин и разкривали миналото и бъдещето пред желаещите да го научат.

Използването на символите продължило дори през вековете, когато християнството се утвърждавало в европейските държави. Рунически надписи се откриват върху кръстове, саркофази, мечове от кръстоносни походи. С  активизирането на Инквизицията обаче в началото на  XIV век, магическите знаци постепенно изчезват от живота, за да се възродят отново в края на XIX в – началото на  XX в под влиянието на немските окултисти. Идвайки на власт, нацистите в Германия вдъхват живот на два знака, впоследствие станали символ на жестокост и омраза – свастиката, асоцирана дотогава с чука на Тор и майката Земя и руната “сиг”, която става символ на частите SS, покрили се със зловеща слава. През 80-те години камъните с руни стават отново популярно средство за гадаене.

Днес те са любим елемент за бижутерите. Родни майстори предлагат изящни сребърни и златни изделия с прабългарски руни. Атрактивните украшения създават интересен акцент, вдъхновен от  вековете на мистика и вяра.
 
Редактор: Вера Янева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here