Рецепта за младост

0
590

Остаряването на организма зависи пряко от начина ни на живот. Съществуват три правила, спазването на които ще ни помогне да запазим младостта си дълго време и да отложим признаците на остаряване с няколко години.

Правило номер едно – разумното хранене. 
Ежедневно си съставяйте примерно меню, в което сте планирали калориите. Смята се, че дневно на жената са необходими 2500 ккал. Съветът ни е да се задоволите с 1500 ккал. Когато не преяждате, клетъчният метаболизъм се засилва и се повишава имунитетът. Строгите диети са не по-малко вредни от излишното тегло. Всеки ден трябва да консумирате полезни, здравословни храни, повече плодове и зеленчуци. Витамините ще смъкнат 3,3 години от реалната ви възраст, а млечните продукти и храните, богати на калций – още 5 месеца. Морските и зелените храни, съдържащи витамин В6, ще добавят още 4 месеца младост, а продуктите, в които присъства фолиева киселина, ще я удължат поне с година. Учени са установили, че ако консумирате редовно пресни домати, ще се подмладите с около 8 месеца. Ядките ще ви помогнат да отложите стареенето с 3 години.

Правило номер две – повече движение. Ако всеки ден се занимаваме поне 10 минути със спорт, хипофизната жлеза ще произвежда повече растежен хормон, за който е известно, че предизвиква усилено синтезиране на белтъчини и намаляване на мазнините, забавя процеса на стареене. След 30-годишна възраст производството на хормон на растежа намалява. Тогава всеки вид спорт, продължителните разходки, фитнес тренировките ще подпомогнат подмладяването на организма.

Правило номер три – пълноценен сън. Добрият сън е залог за продължителна младост. Недоспалият човек обикновено е в лошо настроение и постоянно се стреми да потисне раздразнението, което изпитва, общувайки с другите. Лошото настроение се отразява и върху здравето. Причината на някои болести е в потиснатия гняв. Добрият сън е в състояние да ни избави от отрицателните емоции, да подобри паметта. Смята се, че ако жената спи 7 часа в денонощие, това ще удължи нейната младост дълго време – от 3 до 12 години.

Редактор: Вера Янева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here