Разтваряне на мазнините – една противоречива интервенция

0
948

Загуба на излишното тегло чрез разтваряне на мазнините?! Звучи направо ужасяващо. Но… същевременно и далеч по-бързо и лесно, отколкото стандартната липосукция. Всъщност, това е метод, който има колкото противници, толкова и привърженици. В световен мащаб водещи специалисти в областта на пластичната хирургия коментират т.нар. lipodissolve (разтваряне на мазнините) и все още не могат да достигнат до консенсус дали е добре или не този метод да бъде прилаган.

Разтварянето на мазнините е сравнително бърза и лесна интервенция, която най-общо може да се опише като инжектиране на “коктейл” от химически препарати в зоните от тялото, където са натрупани мастни клетки. Въпросният “коктейл” разтваря наличните мазнини в рамките на няколко седмици, след което те естествено се абсорбират от организма.

Самата интервенция се извършва най-често под местна упойка, тъй като не изисква нито много време, нито пък голяма площ от тялото, която да се обработва. Не изисква и преоперативна подготовка. В много страни медиците я практикуват директно в своя кабинет, след като са консултирали пациента и той я е одобрил. Ако се засяга обаче по-обширна площ от тялото, пациентът, след предварително насрочена дата, може да бъде поставен под пълна упойка и в болнично помещение, за да работят лекарите по-спокойно. Постоперативното възстановяване е бързо и не остават белези.

Инжектираният “коктейл” включва най-разнообразни вещества. Много от тях присъстват по рождение в нашия организъм. Едни от постоянните компоненти в “коктейла” са фосфатидилхолинът и натриевият деоксихолат. Фосфатидилхолинът разрушава мембраните на мастните клетки. Деоксихолатът пък води до разтваряне на мазнините във вода. Включени са също различни стероиди, хормони, аналгетици и антибиотици.

Именно поради консистенцията си тази интервенция поражда много възражения. Първо – колкото и професионално извършена, тя изисква няколко седмици, за да се получи видим резултат. Второ – ако концентрацията на веществата е надвишена, на мястото, където те са инжектирани, могат да се разтопят прекалено много клетки и кожата да “вдлъбне”. И трето – разтворената от веществата мазнина е невъзможно да изчезне от само себе си: тя натоварва допълнително жлъчката, което пък води до повишение на холестерола.

Какъв е изходът? Понастоящем интервенцията не е одобрена от официалните медицински институции в Западна Европа и САЩ. Въпреки това много специалисти са категорични, че, при подобряване консистенцията на инжектирания коктейл, от процедурата може да се очакват високи резултати. Бъдещето и развитието на медицината скоро ще докажат или опровергаят напълно това становище.

Редактор: Стойна Атанасова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here