Разделете се с неприятното потене

0
1214

През лятото никой от нас не е застрахован от това нежелано състояние. Но има лек и за него.

Йонофореза

Йонофорезата е процедура, при която се използва водата като проводник на ток в допустими стойности. Чрез него минерали от водата преминават през кожата и увеличават дебелината на епидермиса, при което се блокира отделянето на пот. Прилага се локализирано – длани, стъпала…

Инжектиране на ботокс

За този вид лечение на хиперхидрозата се използва ботулинов токсин тип А с търговското наименование ботокс. Инжектирането на определени дози ботулинов токсин води до намаляване на обилното потоотделяне, вследствие на блокиране на ацетилхолина, който стимулира потните жлези. Прилага се предимно в областта на подмишничните ямки и действието му продължава от 7 до 12 месеца.

Ботоксът се прилага в случаите, когато приложените други методи на лечение са се оказали неефективни. Лечение с ботокс се извършва само от специалист дерматолог след внимателно преценяване на показанията. Ефектът настъпва около една седмица след процедурата.

Медикаментозна терапия

Използват се антихолинергитици, бета-блокери и някои калциеви антагонисти. Тези препарати потискат стимулирането на потните жлези на различни нива. Оралните медикаменти се прилагат рядко поради многото странични ефекти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here