Първото дефиле след смъртта на Аликзандър Маккуин

0
681

По всеобщо мнение първото дефиле след смъртта на Аликзандър Маккуин тази пролет премина при “атмосфера на загриженост”. Сара Бъртън, главна асистентка на дизайнера през последните четиринадесет години, пое отговорността да спаси делото му и днес ръководи марката. Най-важното за нея е да успее да съхрани живи страстта и поетиката – запазената марка на Аликзандър, като същевременно увери зрителите, че и тя може да внесе нещо ново към стила Маккуин.

И тя определено успя в тази си задача, като се изправи пред изпитанието на едно дефиле, проведено върху настилка от голи дъски, със стръкчета трева, прокрадващи се между тях – шоу, което беше гледано в целия свят. В колекцията Бъртън разви идеята за природата като лечител: листа, цветя и духа на древния английски езически символизъм бяха вплетени в мотивите на дрехите. Уникалните модели потопиха всеки присъстващ зрител в магическата неповторима вселена на Маккуин. Непретенциозните спортни екипи, с които стартира дефилето, с нищо не подсказваха на публиката какво ще види. Малко по-късно страстта “а ла Маккуин” пропи въздуха в залата – беше показан изкусителен бял копринен гащеризон, съчетан с изискан фрак. Жакет, изработен от десет слоя коприна, с ръчно пърлени нишки по краищата, се нареди сред гвоздеите на програмата. Като всичко върху което Сара и дизайнерът са работили, отново нямаше и капка скованост.

Бъртън съхрани емоцията Маккуин и я претвори в удобни дрехи – уникален черен смокинг, в комбинация с бяла риза с бродиран нагръдник и златиста кръстосана бродерия. Дизайнерката претвори романтизма, характерен за тесните изчистени жакети и украсените с шифон поли. Панталони и яке, направени изцяло от кожени “листа”, се разкриха като изтънчена и въздействаща интерпретация на рокерските кожени якета. Дрехите промениха атмосферата в стаята. Всепроникващ микс от очаквания и учудване завладя зрителите – същият, с който се помнеха и изявите на Маккуин приживе. Аудиторията беше приятно изненадана и с други малки “шедьоври”: внимание заслужават прекрасната покривка за маса с триизмерни плетени цветя и изящните ренесансови верижки. 

Alexander McQueen. Колекция пролет – лято 2011. Ready To Wear.

Снимки: Vogue.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here