Първи бръчки… ами сега!

0
707

Мечта на всяка жена е да изглежда млада и привлекателна. Именно затова сме така щастливи, когато се погледнем в огледалото и видим насреща едно перфектно гладко лице.

За съжаление, времето следва своя неуморен ход и постепенно върху лицето ни се настаняват първите бръчици. Обикновено това става между 25 и 35-годишна възраст, въпреки че биологичното остаряване започва още на 15 години. Първоначално процесът е скрит и не предизвиква тревога. По-късно в ъгълчетата на очите се появяват фини линии или бръчки тип “пачи крак”, очертават се линиите на челото и покрай устата. Тогава изпадаме в паника и се впускаме в търсене на решения, с които да забавим неизбежното.

Една от основните причини за появата на първи бръчки е стресът. Силните емоции, свързани с неприятности на работата или в личния живот се отразяват пагубно върху функционирането на целия организъм, съответно и върху кожата. Нарушава се кръвоснабдяването и храненето й, повърхността й става чувствителна спрямо негативните външни влияния – ултравиолетовите слънчеви лъчи, тютюневия дим, неблагоприятната екологична среда. Определена роля има и използването на некачествената или неправилно подбрана декоративна козметика.

Много често първи върху лицето ни се появяват мимическите бръчки, причина за образуването на които е активната дейност на мускулите. Понякога те са забележими още на 20-годишна възраст. За да предотвратим появата им трябва просто да се откажем от излишните мимики, както и да употребяваме специални козметични средства, които възстановяват естествената еластичност. Постоянната грижа за кожата още в млада възраст ще отложи първите признаци на стареенето.

Специалистите препоръчват след 30-годишна възраст да се насочим към специалните anti age козметични продукти, тъй като по-лесно е да се предотвратят първите бръчки, отколкото да се борите с вече образувалите се. С годините обменните процеси и регенерацията се забавят, започва да се усеща недостатък на колаген и еластин. Клетките ни губят способността си да задържат влага.

Разнообразните козметични средства и методи стимулират клетъчното делене и компенсират липсата на полезни вещества. Само те обаче не са достатъчни за пълноценна профилактика против образуването на бръчки. Паралелно с използването на специална козметика трябва да преразгледаме основно целия си стереотип. Ако се откажем от навика да подпираме лицето си с ръце, да се мръщим без причина и да се взираме, както и ако подбираме разумно всичко, с което се храним,  включим повече разходки и сън в режима си, резултатите ще са видими. А първите бръчки ще се появят някога, но не толкова скоро….

Редактор: Весела Христова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here