Подводните камъни на мезотерапията

0
686

Да бъде вечно млада е съкровено желание на всяка жена. При вида на първите бръчици в огледалото често изпадаме в паника и започваме трескаво да търсим ефикасни средства за удължаване на младостта.

Мезотерапията е популярен метод за възраждане на младежката визия. Но защо в страната, в която мезотерапията възникна – Франция (1952 год.), бе забранено инжекционното поставяне на липолитика фосфатидилхолин, масово използван при този вид терапия? И защо в САЩ има мораториум за подобни козметични процедури?

Същност на мезотерапията

При всяка инжекция се вкарва минимално количество лечебно вещество, като инжекционните убождания за един сеанс могат да бъдат над сто.
Схемата на мезотерапевтичните сеанси се определя строго индивидуално.
Препаратът се вкарва направо в проблемната зона – върху лицето, с цел да се изгладят бръчките или на местата с целулит. Инжекциите се правят с тънки игли на строго определена дълбочина и вкарват веществата там, където не могат да проникнат кремовете и серумите. Така се получава бързият и осезаем ефект на процедурата.

Осъществена от висококвалифицирани специалисти, мезотерапията е способна да разреши много естетически проблеми. Дава отличен резултат при лечение на купероза, розацея, стрии, белези и др.

Рисковете

Противопоказана е при възпаления и новообразувания в третираните зони, бременност, камъни в жлъчката, алергии спрямо съставките на инжекционния коктейл.

Ефектът на мезотерапията е комплексен. Освен действието на въвежданите вещества, важно е и самото убождане. Така се въздейства върху рецепторите за болка, което от една страна е неприятно, от друга – повишава тонуса на кожата, активизира обменните процеси, стимулира централната нервна система. Под въздействието на многобройните убождания клетките на кожата получават импулс за регенерация. Но именно това, според експертите, прави метода рискован. Многобройните микротравми от огромното количество инжекции в определен момент вместо положителен ефект водят до негативен резултат. Освен това се повишава и рискът от инфекции.
Ето защо стерилността на процедурата езадължително условие за осъществяване на терапията.

Алтернативите

Винаги има по-слабо агресивна и често по-ефикасна процедура от мезотерапията, която е неинвазивна. Примери:

1. Козметичните средства от ново поколение, създадени на базата на синтезирани пептиди. Това са качествено нови съставки, съдържащи определени аминокиселини. Те помагат на активните вещества да проникнат в дълбоките слоеве на кожата, недостъпни за обикновените козметични средства. Синтезираните пептиди се използват в продуктите за травмирана, изтощена кожа (например, след пилинг), в слънцезащитните средства.

2. Трансдермалните пластири. Те имат специален хидрогел с активни вещества, които след апликация проникват дълбоко в кожата.

3. Апаратни методики – фонофореза, йонофореза и др. Полезните вещества се вкарват в дълбочина благодарение на ултразвук, постоянен галваничен ток и др.

4. Филъри с хиалуронова киселина. Това е инвазивен метод, но се практикува не по-често от два пъти годишно.

Специалистите смятат, че ако мезотерапията се осъществява също в такъв режим, няма да възникнат никакви проблеми, но често клиентите, радвайки се на получения бърз ефект, злоупотребяват с честотата на терапията.  

Съвременните фото- и лазерни технологии са реален конкурент на мезотерапията. Те имат подмладяващо действие, което е и безболезнено.

Фракционните лазерни технологии не травмират кожата, стимулират производството на колаген, ефективно отстраняват стрии и белези.

Мезотерапията е само метод. Резултатът от процедурата и възможните усложнения зависят предимно от веществата, които се инжектират. Винаги съществува риск да се инжектират вещества, които са забранени за употреба. Често инжектираните витаминни коктейли са просто козметични средства, предназначени за външна употреба или в съчетание с физиотерапевтични процедура (фонофореза, йонофореза).

Някои терапевти по своя преценка смесват 2-6 витамина или други препарати буквално пред очите на клиента. Дори това да са разрешени за употреба вещества, нищо не гарантира каква ще  е реакцията на кожата на подобна комбинация от съставки. Някои специалисти дори са на мнение, че витаминните коктейли са безполезни. Широко използваният при мезотерапия витамин В при еднократно инжектиране няма никакво полезно действие. В такива случаи е по-добре да бъде приеман под формата на таблетки.

Панацея при целулит

На най-голям интерес мезотерапията се радва при жени с целулит – т.нар. инжекционна липолиза. Това е твърде агресивен метод, който разрушава мастната тъкан. Някои експерти са на мнение, че това вече не е мезотерапия. Методът е извънредно популярен и крайно противоречив.
Главно действащо лице сред препаратите липолитици е фосфатидилхолин. Само че във Франция и някои европейски страни той е забранен за употреба. Установено е, че инжектирането на  фосфатидилхолин може да доведе до сериозни усложнения, включително некроза, абцеси, псориазис, бактериални инфекции и др.

Привържениците на метода смятат, че е нужно изключително прецизно поставяне на инжекциите и правилна дозировка на препаратите, както и съчетаването на терапията с лимфодренажни процедури. Специалистът е длъжен да ви информира за всички плюсове и минуси на предлаганите услуги. Инжекционната липолиза съвсем не е проста процедура. Инжекциите се поставят на строго определена дълбочина в подкожната мастна тъкан. Ако иглата попадне в мускул или кожен слой, може да възникнат нежелани усложнения.

Съществува и апаратна мезотерапия (кислородна, наномезотерапия, хидромезотерапия и др).

Нашите съвети

Мезотерапията действително помага при лечението на някои дерматологични проблеми, има бърз ефект, подобрява тена, хидратира кожата, коригира овала на лицето. Тя обаче в никакъв случай не може да замени класическите грижи за кожата, масажите, пилингите, маските. Повторният курс е допустим не по-рано от половин година.

Мезококтейлите трябва да бъдат разрешени за употреба лекарствени средства и да съответстват на стандартите. Клиниката или салонът за красота трябва да бъдат лицензирани, специалистите  – висококвалифицирани.

Винаги има и друга ефикасна и щадяща алтернатива. Интересувайте се за най-новите и безопасни методи.

Редактор: Весела Христова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here