Отопластика – пътят към съвършеното ухо

0
721

Отопластиката е хирургична процедура, която коригира деформации на ухото относно площта или формата му. Ушите се оформят според избрания от пациента с помощта на медицинско лице модел. Най-често се цели възвръщането на тяхната нормална форма или коригиране на асиметрия. Отопластиката може да се осъществи още в детството. Трябва да се има предвид обаче, че около седемгодишна възраст ухото придобива около 75 % от окончателните му размер и форма.
Интервенцията се извършва основно по два начина. При първия хирургът прави малка иригация в задната част на ухото за разкриване на хрущяла. Той извайва хрущяла и го извиват обратно към главата. За да се поддържа новата форма могат да бъдат използвани несменяеми конци. Специалистът премахва необходимото количество от хрущяла, докато се получи желаният ефект. Операцията оставя белег зад ухото, но без видимо място. Втората техника изключва премахване на хрущяла. При нея се отнема от кожата и с помощтта на конци ухото се придърпва.
Възрастните и децата обикновено се чувстват добре в рамките на няколко часа след операцията. Препоръчва се все пак нощта след интервенцията да бъде прекарана в болницата, докато всички последици от общата анестезия отминат.
Главата на пациента се превързва добре веднага след операцията за по-скорошното възстановяване. В рамките на няколко дни бинтовете се заменят с по-лека превръзка. Конците обикновено се отстраняват или се разтварят след седмица.
Отопластиката подобрява самочувствието, така твърдят хиляди пациенти, претърпели интервенцията. Тя се използва широко в световен мащаб, както и у нас.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here