Основни съвети за откриване на салон за красота

0
705

Откриването и поддържането на салон за красота изисква доста усилия. Необходима е стратегия, която да гарантира успех на подобно начинание. Специалистите в бранша от Европа и Америка съставиха кратък и ясен списък от съвети в помощ на всеки един, който е готов да рискува време и средства в това бизнес начинание.

1. Преди да открием подобен салон е необходима поне едномесечна подготовка по темата за красотата и индустрията за красота. Препоръчва се да се изчете възможно по-голям обем литература, засягаща въпроси като: какви разкрасителни процедури се ползват най-много в нашата страна; кои са отличителните тенденции при процедурите (например: актуалните цветове в маникюра, за да поръчаме именно от тях); на какви цени ориентировъчно се предлагат конкретните процедури. Добре е да се консултираме, ако имаме възможност, с лица, които от дълго време поддържат салони за красота – техният опит е безценен, тъй като е свързан с реалната пазарна ситуация.

2. Ако мечтаем да открием салон и притежаваме известна квалификация в областта на индустрията за красота, то би било добре поне два-три месеца да работим в салон за красота. Дори подобно занимание да не ни допада, то ще ни даде ценен опит и практически познания.

3. В случай, че разполагаме с достатъчно финансови средства, е добре да закупим някой вече съществуващ салон, част от голяма верига например. Марката продава, без съмнение.

4. Много е важно добре да изберем мястото, където ще отворим салона – в центъра на гръда или пък в гъсто населен жилищен квартал. Дори да е далеч от дома ни, инвестицията си струва: целта е да привличаме повече клиенти, а не да стигаме бързо до работното си място.

5. Нужно е да планираме внимателно средствата, които сме готови да инвестираме в начинанието. Трябва да се постигне баланс: да закупим качествени продукти и уреди, но същевременно да се снабдим и с красиво обзавеждане на салона. Погрешно е да се смята, че само единият от двата фактора е достатъчен: колкото и качествено да бъде обслужването в салона, ако му липсва визия, посещаемостта няма да бъде висока.

6. Да “компютъризираме” салона – още с откриването му да го снабдим с надежден компютър, в който внимателно да поддържаме база данни за най-важното, което се случва в него. Необходимо е винаги да разполагаме с цялата информация за него: статистиката за приходите и разходите, финансовите планове и документацията.

7. Рекламата на салона е особено важна – в интернет, социалните мрежи, чрез флеъри или билбордове – според средствата, с които разполагаме. Тя обаче в никакъв случай не трябва да бъде неглижирана.

Това са седемте основни правила, които ще ни помогнат правилно да се ориентираме в бизнес начинанието и успешно да го стартираме. И най-вече, поне през първата половин година след откриването му, не бива да рискуваме със сериозни промени в неговата търговска стратегия, без те да се налагат от обстоятелствата. Промените не винаги водят до по-добри резултати, а непосредствено след старта на подобен бизнес могат да се окажат пагубни.

Редактор: Стойна Атанасова

С оглед обхвата на темата, очаквайте продължение, засягащо други въпроси от нея.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here