Обичате мазна храна и алкохол… причината е в гените ви

0
711

Специалистите от университета в Абърдийн откриха, че европейците притежават гени, които ги карат да изпитват нужда от мазна храна, бира и вино. Учените са на мнение, че при азиатците тези гени отсъстват. Въпросните гени контролират избора на определена храна.

Различните раси имат различни гени, което и определят предпочитанията на европейците или азиатците. Европейците инстинктивно се насочват към по-мазната храна и алкохола.

Според изследователите хранителните предпочитания са обясними от гледна точка на еволюцията. В миналото жителите на Европа са преживели дълги сурови зими. Да оцелеят в този климат им е помогнала мазната храна и хмелът.

В Азия климатът не бил толкова суров. Съответно нямало такава необходимост от храна, която да създава мастна тъкан и да произвежда енергия за загряване.

«Откритието ни предоставя информация за начина на живот на древните европейци, които си набавяли нужните калории от млечните продукти и алкохола в студените зимни дни. Във времената, когато хората са живеели не повече от 30-40 години, вредните свойства на мазната храна и алкохола не са имали такова значение, както в наши дни” – обясняват експертите.

Разбира се, времената се менят, продължителността на живота на жителите на Стария континент е значително по-голяма. И независимо от факта, че сме генетично предразположени да посягаме към рафтовете с висококалорични мазни храни и бира, в полза на доброто здраве и привлекателната фигура  ще е ако намалим консумацията на такива продукти.

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here