Няма невъзможни неща в имплантологията

0
756

Зъбните импланти са съвременно, модерно решение за красива усмивка и добро самочувствие. Но има случаи, когато е невъзможно да се поставят импланти поради сериозна резорбция на костта. Тогава на помощ идва една от най-авангардните технологии в световен мащаб, която се практикува вече и у нас благодарение на изключителния професионализъм и непрекъснат стремеж към съвършенство на специалистите от дентални клиники ЕО Dent. Собствениците – семейство д-р Венета Павлова и д-р Валентин Павлов, са превърнали ежедневната си работа в истинско изкуство. Изкуство, призвано да върне самочувствието и щастливата усмивка на много хора.

Д-р Валентин Павлов завършва дентална медицина (стоматология) през 1996 г. в Стоматологичния факултет към Медицински университет, София. През 2002 г. придобива специалност Орална хирургия. Тогава създава и първата клиника ЕО Dent. Има многобройни специализации в Германия и Австрия, както и участие в курсове за допълнително усъвършенстване в областта на хирургията и оралната имплантология. Работи орална имплантология от 1998 г., като е започнал с българската система SIP, която можеше да се прилага у нас по това време.

Как започнахте работата си в областта на имплантологията и с какви трудности се сблъскахте?
В началото срещнахме много трудности – от една страна, хората не вярваха, че оралната имплантология може да реши техните проблеми, а от друга – незапознатите с възможностите на имплантологията колеги демотивираха пациентите. Въпреки проблемите и трудностите успяхме за всичките тези години да натрупаме богат опит. Доверието, което получихме от страна на пациентите ни, е оправдано, тъй като преди около 7 месеца първият ми пациент, на когото съм поставил импланти през 1998 година, дойде на контролен преглед и всичко беше наред. И докато по онова време постигахме 80% успеваемост, днес при съвременните методи тя е 98–99%. В момента работим основно с blueSKY – импланти, които са немско производство на една от водещите в света фирми в областта на денталната имплантология – Bredent. Разбира се, има и други системи на пазара, но при консултациите с пациентите аз държа те да разберат каква е системата, каква е нейната успеваемост и какъв е минималният брой импланти за тяхното възстановяване. Важно е и фирмите вносителки на тези имплантни системи да бъдат адекватни и да могат да реагират във всеки момент и за всеки индивидуален случай.

През януари тази година бяхте на специализация във Виена в областта на имплантологията. Бихте ли разказали повече?
Да, специализацията беше във Виена в Медицинския университет. Ако трябва да съм откровен, заминах с известни резерви, че това просто е поредният курс за работа с импланти, но в момента, в който влязохме с моя колега д-р Светослав Петков в Университета във Виена, бях много впечатлен и изненадан от това, което ни предложиха. На този курс не се говореше за импланти, а за съвременни начини за възстановяване на вече загубена кост. Дотогава много пациенти идваха в нашите клиники и искаха възстановяване на зъбите, но за съжаление ние вдигахме ръце и казвахме: “Съжаляваме, но сте закъснели, защото при вас костта е резорбирана. А за да поставим имплант, е необходимо известно количество костна тъкан”. Курсът ни даде възможност да помогнем на пациенти, при които костта е загубена. Методът се нарича вертикална костна аугментация (вертикално присаждане на кост), като се взима собствен костен материал от пациента. Присадката може да се вземе от брадичката, челюстта или небцето, по преценка на имплантолога. По този начин се възстановява резорбираната през годините кост, т.е. няма невъзможни неща в областта на денталната медицина. Веднага след курса приложихме метода в нашите клиники и в момента чакаме да изтече времето за интеграцията на тези импланти. Вертикалната костна аугментация е изключително успешна, колегите в Австрия я прилагат от около 5 години и отбелязват отлични резултати. С д-р Павлова следим всички иновации в областта на имплантологията и денталната медицина, и се стремим веднага да ги приложим в практиката си. Посетихме изложението в Кьолн, където се запознахме с най-новите достижения, които ще внедрим по най-бързия начин в дентални клиники EO Dent.

Кога се налага имплантиране на собствена кост и как протича операцията?

Вертикалната костна аугментация се прилага само в определени случаи, не е за масовата практика. Най-често имплантиране на собствена кост се налага вследствие на пародонтален проблем – когато има пълна загуба на костта около зъба. Например, пациентът идва със силно разклатен фронтален резец. След като направим необходимите изследвания – рентгенова снимка и 3D диагностика, се вижда, че зъбът „стои” изцяло в лигавицата, т.е. костта в този участък е резорбирана. Зъбът трябва да се извади и се прави кюретаж – със специален инструмент се взема костен ринг (част от костта с кръгла форма) от долната челюст, който ще се постави на мястото на загубената кост. В ринга се прави отвор, в който се слага имплантът – по този начин имплантът задържа самата присадка. Рингът се поставя на мястото на липсващата кост, областта се зашива и се изчаква 6 месеца да се интегрира присадката (за разлика от класическото имплантиране, при което възстановителният период е 3 месеца). Мястото, откъдето е взет костният ринг, също се зашива. След 6 месеца се поставя короната. За този период липсващата кост е възстановена, изцяло се възстановява и естествената кост, от която е взет материалът. Интервенцията трае около 1 час и се извършва с венозна анестезия. Отсъства болка и комфортът на пациента е гарантиран. Успеваемостта на този метод е доста висока, но все пак не е както при нормалните импланти. Според австрийските ни колеги, на 1000 пациенти 30 ринга могат да бъдат загубени, т.е. 3%. Но при младите пациенти, както и при пациенти, на които са направени всички необходими медицински изследвания, няма място за притеснение.

Възможни ли са евентуални усложнения?
В постоперативния период няма някакви сериозни проблеми – наблюдава се оток в рамките на нормата, тъй като самата интервенция е по-лека от ваденето на зъб. Дори когато по някаква причина организмът не приема импланта, няма никаква болка. След 6 месеца на същото място може да се направи реимплантиране.

Има ли възрастови ограничения за подобна операция?
Възрастовите ограничения са минимални. Операцията не може да се направи на деца под 15–16 години, тъй като организмът все още расте. Горната възрастова граница се определя от здравословното състояние на пациента. Интервенцията не се прилага при пациенти, на които са назначени съдоразширяващи медикаменти, подложени са на лечение с химиотерапия, както и при пациенти, имащи проблеми с кръвосъсирването. Единственото противопоказание за имплантологията са психичните заболявания.

Колко време издържа зъбният имплант, поставен чрез този метод?

На този въпрос обикновено отговор няма, защото имплантологията възстановява загубените зъби. Ако пациентът поддържа нормална устна хигиена, ако се явява задължително веднъж годишно на профилактичен преглед при имплантолога, може да запази своите импланти много дълго време без никакви проблеми.

Какви са цените?
Цената се определя след първия преглед и направения план на лечение и е строго индивидуална. Зависи от хирургичната интервенция, вида на импланта, каква е настройката – естетична или обикновена, и т.н.

Какво ще посъветвате пациентите при избора им на имплантолог?
Днес информация може да се получи по много начини – списания, интернет – www.eo-dent.com, телевизия. Но пациентите задължително трябва да се срещнат и да разговарят с имплантолога, когото са избрали. В дентални клиники EO Dent винаги има пациенти с импланти и аз обикновено предлагам да се поговори с тях. Защото мнението на пациента е най-добрата реклама за колегата, за кабинета, за клиниката. Хората открито споделят дали са доволни или не от своя имплантолог. Голямо значение има и качеството на системата – ние работим с blueSKY и Ankylos. Винаги съветвам пациентите да се информират подробно за какви импланти става въпрос. Това са световноизвестни системи, които са изключително успеваеми.
И не на последно място, клиники ЕО Dent имат благотворителни инициативи.

Споделете повече за тях.  
Да, имаме различни инициативи, с които изразяваме своята социална позиция и отговорност. В Перник има дом за възрастни хора с увреждания. Звучи сякаш са много възрастни, а всъщност са между 18 и 35 години. EO Dent пое абсолютно безплатно лечението на тези пациенти, някои от които с много сериозни проблеми със зъбите. Екипът ни помогна на хора, които имат нуждата, а не могат по никакъв начин да си позволят лечение. И до ден днешен, когато видя усмивките им и топлината, с която ни посрещат – това е най-голямата награда за нашата работа.

Какво е най-важното за вас като професионалист?
Най-важното за мен, д-р Павлова и колегите, с които работим, е, когато пациентът е доволен и срещайки ни извън клиниките, сподели: „Благодаря ви! Вече мога да се усмихвам, вие ми върнахте самочувствието.”
Всеки член от екипа ни има принос в невероятния успех на клиники ЕО Dent. Двамата с д-р Павлова работим и сме непрекъснато в кабинетите си. Нямаме намерение да се ограничаваме само с управлението на клиниките, ще се грижим за пациентите си, докогато можем. Работата ни носи истинско удовлетворение.

Интервюто взе: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here