Нискоинтензивна лазерна терапия за лечение на косопад

0
700

Естетически проблем за много мъже, а понякога и жени, е косопадът. Медицината предлага разнообразни решения, които са с различна степен на ефикасност. Сред методите, които показват отлични резултати, е нискоинтензивната лазерна терапия за лечение на косопад.

През 1967 г. група унгарски учени случайно откриват свойствата на нискоинтензивното лазерно излъчване: способността на лазерния лъч да прониква дълбоко под повърхността на кожата до самия корен на косъма и да стимулира кръвооросяването, което способства растежа на нови клетки и обезврежда токсините. С годините били създадени специални апарати за този вид терапията.

Впрочем, оригиналната технология е взаимствана и при изобретяването на специални лазерни четки за разресване, които имат сродно въздействие върху проблемните участъци.

Безболезнената и безвредна терапия се използва от 30 години в европейските страни. В САЩ тя е един от трите метода за лечение на алопеция, одобрени от здравното министерство в страната. Спира патологичното окапване на космите и стимулира растежа на нова коса. Светлинният лъч има подмладяващ ефект върху кожата на главата, стимулира циркулацията на кръвта и регенерира корена. Комплексното лечение, включващо и външни стимулатори, озонотерапия, акупунктура и др. повлиява като андрогенната (генетична), така и дифузната алопеция.

Това, което се иска от пациентите, е преди всичко търпение.

В хода на процедурата те седят в удобно кресло, а на главата им е поставен специален апарат с формата на полусфера.

От вътрешната страна на полусферата са нискоинтензивните лазери, които са настроени на режим за лечение. Терапията е безболезнена и продължава 15-30 минути. Пулсиращата светлина прониква на дълбочина 6-8 мм, активизира кръвооросяването и клетъчния метаболизъм. Благоприятно се повлиява и пърхутът, повишената секреция на мастните жлези, които също могат да бъдат причина за косопад. 70% от космите преминават от фаза на покой във фаза на растеж.

При 90% от пациентите се възстановява косменото покритие, а при 50%  се стимулира растежът на косата. Изтънелият косъм става по-дебел и тъмен. Резултатите от лечението се забелязват след 4-5 месеца, при режим – 3 процедури седмично.

Редактор: Вера Янева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here