“НЕ” на пигментните петна!

0
682

Според най-новите проучвания, всяка втора жена в света в една или друга степен е засегната от пигментации. Какви са причините? Как най-лесно да се избавим от тях? Съществуват ли начини да предотвратим появата им?

Фактори, провокиращи пигментациите

Причините за появата на пигментации по кожата са както външни, така и вътрешни. Към външните фактори се отнасят излагането на слънце без прилагане на подходящи слънцезащитни продукти, резките температурни промени, употребата на някои козметични средства и други. Най-често срещаните вътрешни причини са хормонални смущения, бременност, както и приемът на някои лекарства, които повишават фоточувствителността на кожата. Не бива да се пренебрегва и генетичната предразположеност към появата на пигментации, както и напредването на възрастта. Не само бръчките, но и пигментните петна са едни от признаците за стареене на кожата.

Пигментациите винаги са резултат от прекомерна концентрация на меланин в определена зона на епидермиса. Има и пигментни петна, които се образуват вследствие възпалителни процеси по кожата, изгаряния или някои дерматологични заболявания.
Много жени вместо да потърсят лечение, консултирайки се с дерматолог или козметолог, просто прикриват пигментните петна с помощта на фон дьо тен или коректор, което не само че не решава проблема, но и с напредване на възрастта го задълбочава.
Красива и сияйна кожа, без пигментни петна – наистина ли е толкова трудно достижимо? Отговорът е не, но за да постигнете добър резултат и най-важното – да го запазите във времето, се изискват усилия и постоянство от ваша страна.

Професионални терапии
Днес се предлагат разнообразни професионални методи – процедури с лазер или IPL апарат, различни видове пилинг, козметични терапии и съпътстващи продукти за домашна употреба, и задължително – използване на фотозащитни средства с цел намаляване риска от хиперпигментации. Есенно-зимният период е най-подходящ за прилагане на тези терапии, тъй като интензивността на слънчевото греене е най-ниска. Видът и броят на процедурите се определя строго индивидуално, т.е. в зависимост от типа пигментации се избира най-подходящата терапия.
Пилинг с AHA (алфа-хидрокси киселини) в различни концентрации се прилага не само за премахване на пигментни петна, но и когато кожата е повяхнала и сивкава, както и при наличие на фини линии и бръчици и белези от акне. При този метод се отстранява горния девитализиран (мъртъв) слой клетки, изчезват и по-повърхностно разположените пигментни петна. При по-дълбоко разположени пигментации се прилагат микродермабразио, лазерен или химичен пилинг или друг метод с оглед постигане на максимално добър резултат.
Микродермабразиото се използва за отстраняване на малки пигментни петна, белези и фини бръчки. Извършва се със специален апарат, който съчетава поток от микро-кристали алуминиев оксид и вакуум. Методът не е подходящ при чувствителна кожа. След микродермабразио кожата на лицето е леко зачервена, като раздразнението изчезва в рамките на 2 дни. С лазерния пилинг също се постига отстраняване на пигментни петна и белези, стимулира се клетъчната регенерация, кожата става видимо по-млада. Лазерен пилинг се провежда само през есенно-зимния период и е забранено излагането на слънце или в солариум в рамките на 3 месеца след процедурата. Друг метод е терапията с IPL апарат, като за постигане на оптимален резултат са необходими от 2 до 6 процедури, с интервал от един месец между тях.
Независимо от избрания метод, резултатът е ограничаване синтеза на меланин, постепенно изсветляване на петната и възвръщане на свежестта и равномерния тен на кожата.

Продукти за домашна употреба
Ако пигментациите са обусловени от особеностите на кожата и се проявяват изключително като защитна реакция спрямо UV лъчите, то можете да опитате да отстраните петната с помощта на козметични продукти. Днес ще откриете богато разнообразие от депигментиращи продукти под формата на лосиони, кремове, серуми и маски, чрез които се потиска синтезът на меланин и се регулира процесът на меланогенеза. Произвеждат се от почти всички известни козметични марки. Някои от марките предлагат депигментиращи програми от няколко продукта, специално разработени за прилагане в домашни условия. Освен изсветляващото си действие, тези продукти нежно ексфолират кожата, стимулират синтеза на колаген, активират клетъчната регенерация, заличават фините линии и бръчици. В програмите често е включен и депигментиращ „коректор” с висока концентрация на активните съставки, който се нанася локално върху пигментните петна. Преди да започнете да прилагате съответния депигментиращ продукт, трябва внимателно да се запознаете с инструкциите за употреба и дълготрайността на действието му. Винаги го нанасяйте съобразно упътването в опаковката. Внимавайте и за срока на годност. Обикновено малките и повърхностно разположени пигментни петна изчезват до два месеца при редовна употреба на депигментиращ продукт. Освен депигментиращите съставки, в продуктите обикновено се съдържат витамини за подхранване на кожата и омекотяващи вещества.

Внимание!
До неотдавна за ефективни се считаха продуктите, съдържащи хидрохинон в състава си. Днес хидрохинонът е признат за опасно вещество и използването му в козметичните средства е забранено за страните от Европейския съюз. Доказано е, че това вещество не само подтиска почти напълно активността на меланоцитите, но нарушава функциите и на другите клетки. Затова внимателно четете състава на етикетите на продуктите. В състава на някои козметични средства е включен арбутин (гликозид, съдържащ се в мечото грозде – инхибира ензима тирозиназа, катализиращ превръщането на тирозина в меланин), който при точна дозировка няма да предизвика странични реакции. Все пак ако сте с чувствителна кожа, внимавайте с употребата на продукти, съдържащи арбутин.
Автор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here