Наслада от Изтока

0
679

Съвременните спа центрове разполагат с невероятно богата гама от терапии и специално разработени програми с цел да отговорят на все по-високите изисквания на клиентите и да предложат високоефективни решения за всеки конкретен случай. Ще ви запознаем с две терапии за грижа за тялото, които взаимно се допълват и имат благотворно въздействие не само върху кожата, но и за целия организъм. Тайната на тези процедури е в древния им произход и в прилаганите естествени компоненти.

Масаж с бамбук

На нас, европейците, може и да ни звучи странно, но в страните от Югоизточна Азия, когато се възхищават на личностните качества на човека, го сравняват с бамбук – олицетворение на съвършенството. Бамбукът е символ на изящество, дълголетие и вътрешна хармония. Независимо че прилича на дърво, всъщност бамбукът е многогодишно тревисто растение, намерило приложение в много области – за производство на мебели, паркет, разнообразни предмети за декорации, в парфюмерията и козметиката. В естествените си местообитания израства до 40 м височина, а диаметърът на стъблото му достига до 30 см.

Разбира се, има и други видове, които рядко надвишават 1 м. Днес са познати около 600 вида бамбук, разпространени главно в областите с тропичен и субтропичен климат. В парфюмерийната индустрия бамбукът е високо ценен заради лекия си дървесно-тревист аромат, също така намира приложение и в козметиката. Младите бамбукови филизи са суровина за получаването на екстракт, богат на полизахариди, аминокиселини, витамини, минерални соли, който се влага в продукти за интензивно хидратиране, подхранване и възстановяване на кожата.  

Още от древността японците и китайците използвали бамбуковите пръчки като превъзходен масажен инструмент, средство за повишаване на жизнения тонус и възвръщане на доброто здраве. Днес техниката на хармонизиращия масаж с бамбукови пръчки е част от комплексна спа терапия, състояща се от няколко уникални източни масажни практики, насочени към възстановяване на физическото, емоционалното и духовното здраве на човека. В основата на терапията е тибетският подмладяващ масаж – практика, съществуваща от около 5000 години. Главната цел на тибетския масаж е хармонизация на енергията и процесите, протичащи в човешкия организъм, тонизиране и релаксация, нормализиране функциите на кръвоносната и лимфната система, отстраняване на болката, възстановяване работата на вътрешните органи. Следващата практика от терапията е стимулиращ китайски масаж, прилаган върху биологичноактивните точки, който се изпълнява с малки и тънки бамбукови пръчици. А финалният етап на процедурата е лимфодренажен масаж със специфични техники с бамбукови пръчки с различна дължина и обем. Растителен “инструмент” с енергийни свойства, бамбукът се използва в тази терапия чрез движения “ролчета” или “ротации”, в посока от стъпалата към горната част на тялото.

Хармонизиращият масаж с бамбукови пръчки укрепва организма и гарантира превъзходна релаксация и освобождаване от нервното напрежение и стреса.

Спа терапия с бяла водна лилия

Прекрасен ефект има съчетаването на този масаж с обвиване на тялото с продукти, съдържащи екстракт от водна лилия. Бялата водна лилия – изключително красиво цвете, символизира свежест, чистота и невинност. От незапомнени времена хората се прекланят пред прекрасните й цветове. А френският импресионист Клод Моне е увековечил възторга и любовта си към лилиите в около 250 маслени картини. Наричана още “водна нимфа” или “водна луна”, лилията вдъхновява не само поетите и художниците с красотата си, но и всички, настроени за романтични преживявания.

Бялата водна лилия намира приложение и в козметиката – доказано е, че има интензивно овлажняващо, успокояващо и защитно действие върху кожата. Екстрактът от растението понижава температурата на тялото, намалява и облекчава дискомфорта при повишена кожна чувствителност, освежава, усилва бариерните функции на кожата, предпазва от агресивното въздействие на UV лъчите. Освен това спомага за възстановяване еластичността и жизнеността, както и за поддържане на нормалния хидролипиден баланс на кожата. Spa процедурата с продукти, съдържащи екстракт от водна лилия, е луксозна, изтънчена и изключително нежна грижа за тялото. Деликатният аромат на това цвете провокира въображението за наситени с романтика преживявания, за изпълнени с наслада незабравими мигове.

Съчетанието на двете процедури – масажът с бамбук и обвиването на тялото с продукти, богати на екстракт от водна лилия, може да се прилага през цялата година. Терапиите са истинска екзотична наслада, възвръщат хармонията на духа и тялото, гарантират невероятна релаксация и спомагат за запазване на младостта и красотата.

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here