Нарът – божественият плод

0
716

Нарът, известен още като божествен плод, произлиза от Иран и има дълга история. Още в далечното минало персите откриват неговите вълшебни свойства и започват да го култивират. Нежният плод присъства още и в египетската, ливанската, древногръцката, и турската митология. Със своите аленочервена кръгла форма и лъскави рубинени семена с тръпчив вкус, плодът на боговете става символ на плодовитост, прераждане, красота и здраве. Тибетската медицина го препоръчва при бъбречни инфекции и диабет. Арабите го използвали срещу главоболие и стомашно-чревни разстройства. Китайската медицина използва чай от корите му като противовъзпалително и укрепващо средство.

Полезни съставки

Освен че е свеж и питателен, сокът от нар се характеризира с тонизиращо действие и е богат източник на минерали и витамини. Той съдържа манган, калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий и е истинска витаминна бомба – А, С, Е, В1, В2, В6, В15 и Р. Едно от най-забележителните свойства на нара, е способността му значително да намаля риска от появата на рак на гърдата и простатата. Други доказани негови лечебни свойства са стимулация на кръвообращението, намаляне нивото на холестерол в кръвта, улесняване на възстановяването на организма след операции или инфекциозни заболявания и предпазване от мускулни болки. Сокът от нар предпазва  от туморни заболявания, укрепва сърцето, подобрява храносмилането и бъбречните функции.

Нарът в козметиката
Нарът е богат на антиоксиданти (3 пъти повече отколкото в червеното вино), които от своя страна предпазват организма от вредните свободни радикали, главните виновници за стареене на кожата. Екзотичният плод забавя процесите на стареене, като активира клетъчната регенерация, възвръща еластичността на кожата, защитава я от дехидратация и стимулира растежа на косата и ноктите. Неговите есенции често се използват при приготвянето на шампоани за дълготрайност и блясък за боядисани коси, хидратиращи душ-гелове и в бялата козметика – anti-age продукти.

Автор: Илона Исаева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here