Нанокозметиката в помощ на увредената коса

0
689

В търсене на атрактивна визия повечето жени подлагат косите си на какво ли не – непрекъсната смяна на цвета, ежедневно изправяне с преса или оформяне на къдрици с маша, изсушаване с прекалено гореща струя въздух от сешоара… Прибавете и вредното въздействие на UV лъчите, замърсения въздух, стреса и още куп неблагоприятни фактори – резултатът е увредена коса, безжизнена и без естествен блясък.

Косъмът има външна част – стъбло, и вътрешна част в кожата – луковица (космен фоликул), от която той се развива и расте. Състои се от 3 слоя: кутикула (външен слой, изграден от здраво свързани чрез междуклетъчно вещество люспички), кортекс (сърцевина, съставена от сложен клетъчен комплекс, богат на кератин) и медула (вътрешен слой от леко пигментирани безядрени клетки). Междуклетъчното вещество заедно с кутикулата изгражда защитната обвивка на косъма, която го предпазва от агресивни външни фактори. Плътно подредените люспички на кутикулата правят косата копринено мека и блестяща. Ако косата се заплита или се накъсва, това показва, че е налице механично или химично увреждане на кутикулата.
За възстановяване на увредената коса се използват различни масла, подхранващи шампоани, балсами, серуми и маски. Прилагането им обаче не винаги гарантира пълно възстановяване на косъма.
В последните години за лечение и възстановяване на увредените коси успешно се използват наночастици. Нанотехнологията е съвременно изобретение, но е ползвано още в древността. В Древен Египет оцветявали косите си с черна боя, създадена на основата на оловен сулфат, в която размера на частичките е по-малък от 5 нанометра.
Днес нанокозметиката е най-ефикасното средство за възстановяване на увредената коса. Наночастиците проникват дълбоко в косъма и се внедряват в неговата структура на молекулярно ниво. В резултат косата е оптимално хидратирана, подхранена и възвръща еластичността и здравината си.
Нанокозметичните средства се нанасят на косата под формата на аерозолен облак с помощта на апарата Nanomax, специално разработен за възстановяване дори на най-увредените коси. Наночастиците попадат в косменото стъбло, натрупват се във вътрешността и се вграждат в структурата на косъма. В състава на прилаганите продукти е включен концентриран активен кератин с растителен произход, който по структура наподобява кератина, изграждащ косъма, и оризови протеини.

Апаратът Nanomax прилича на светеща масажна четка, над която се вижда облак от разпръснатата кератинова емулсия. Процедурата протича в три етапа. Първо, с помощта на апарата на косата се нанася основната емулсия. След това косата се „разглажда” с преса за равномерно разпределение на кератина. Накрая се нанася фиксираща емулсия, която „запечатва” косъма срещу външни увреждания и повишава сцеплението между люспичките на кутикулата. Ефектът е видим още след първата процедура и се запазва до 6 седмици.

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here