Младите руски дизайнери vs The Old School

0
687

Младите руски дизайнери все по-ярко демонстрират недоволството си от доминацията на “старата школа” – утвърдените още в съветската и пост-СССР ера имена, превърнали се в истински хегемони в модния бизнес. Талантливи, но малко известни творци от столицата, провинцията и бившите републики категорично заявяват пред местната преса и чуждестранните информационни агенции, че липсата на пари и реклама фактически обрича техния бизнес на пълен срив.

“Нямаме пари, липсват ни материали и инструменти за работа. Много ни е трудно.” – заяви младата дизайнерка от чеченски произход Аминат Кааева. “Спонсорите предпочитат да влагат средства в спонсорирането на утвърдени имена, като Слава Зайцев например.” – добавят нейни колеги. Същевременно на популярните от десетилетия имена им е много по-лесно да намерят подкрепа за финансиране на проектите си, често и благодарение на познанствата си от средите на мафията и бившето КГБ.

Наскоро проведената в Москва “седмица на модата” пък доказа, че публиката изключително охотно приема показаното от новите дизайнери. Уви, те съставляваха едва 50 % от показаните в ревютата тоалети – haute couture и RTW, макар да бяха на световно ниво.

За нас – почитателите, остава надеждата, че Русия няма да загърби реалната си възможност за пробив в една от най-доходоносните сфери на съвременния бизнес – модата. Държавните субсидии и частното спонсорство за даровитите млади творци са пътищата, по които Москва може за пореден път да си извоява признанието на целия свят … в областта на haute couture.

Редактор: Стойна Атанасова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here