Менструална чашка

0
751

Менструалната чашка (menstrual cup) е алтернативно средство за интимна женска хигиена, радващо се на все повече привърженици.

Компаниите, производителки на хигиенни материали, предлагат два вида менструални чаши: меки, гъвкави, еднократни; вторият, най-разпространен тип е чаша с форма на камбанка, направена от латекс, медицински силикон или термопластичен еластомер.

Продуктът е за многократно използване и има срок на годност до 10 години. Някои производители препоръчват чашите да се подменят всяка година, други – веднъж на 5-10 години.

Въпреки че меките еднократни менструални чашки могат да се използват и по време на полов контакт, те нямат контрацептивни свойства.

Силиконовите или латексовите чаши задължително трябва да се премахнат преди сексуален акт.

През 1995 година са направени клинични изследвания, резултатите от които сочат, че 45% от жените предпочитат този вид защита през проблемните дни.

При правилно поставяне и следване на инструкциите менструалните чаши са съвършено безопасни и не създават никакви здравословни рискове.

Какви са техните предимства?

*) Икономически. Могат да бъдат използвани в продължение на години. Въпреки че първоначално струват по-скъпо от другите хигиенни материали, те оправдават много бързо направената инвестиция.

*) Екологични. При използването на менструална чаша нищо не се изхвърля, освен това, което организмът ви е отделил. Памукът, който се използва в тампоните и превръзките, се подлага на избелване. Върху него оставят диоксинови следи, което може да бъде и канцерогенен фактор. Средно в живота си една жена използва 11000 тампона и превръзки. Представете си само какво количество отпадъци е това.

*) Портативност. По време на пътуване е удобна за пренасяне. 

*) Комфорт. Менструалната чаша се намира вътре в тялото, но не изсушава влагалището, както може да се получи при използване на тампон. Тя може да се постави по-рано – преди началото на цикъла и така ще ви спести някои неприятни преживявяния.

Досега не са констатирани случаи на токсичен шок, както при неправилно използване на тампони.

Хигиенното средството събира повече течност, отколкото който и да е тампон или превръзка. Това е около 30мл течност, близо една трета от целия менструален цикъл.

Недостатъците са свързани преди всичко с необходимостта от създаване на умения за поставяне и отстраняване. По време на манипулациите е задължително да се спазва строга хигиена, като ръцете се измиват със сапун и топла вода.

Размери

Обикновено продуктът се предлага в два размера: по-малък – за жени, които не са раждали или до 25-годишна възраст; по-голам – за раждали жени или по-възрастни от 25 години.

Материалът

Повечето менструални чаши се правят от силикон, рядко от латекс. Икономичният клас се правят от термопластичен еластомер. Менструалните чаши могат да бъдат както прозрачни, така и разноцветни.

Някои исторически сведения

Менструалните чаши са произведени за пръв път през 30-те години. Тогава те били предпочитани само от най-напредничавите жени, защото се е смятало за изключително неприлично да проникваш в собственото си влагалище.

По това време се появили и първите тампони, производството на които било значително по-рентабилно от икономическа гледна точка. Менструалните чаши били предлагани основно на роднини и познати. Излишно е да споменаваме, че в обществото темата била смятана за повече от неприлична. Продажбите на тампоните се увеличавали и постепенно еднократните продукти за интимна хигиена се превърнали в необходимост за обществата на запад.

През 80-те години жените започнали да търсят екологични, безвредни и евтини алтернативи.

“Mooncup” били първите менструални чаши, направени от силикон – безопасен, мек и приятен материал.

Редактор: Весела Христова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here