Малко лукс в бурканче с крем

0
689

Отдавна хората търсят помощ от природата не само за да улеснят битието си, но и да съхранят младостта и здравето.Всички знаем за чудотворното действие на козметичните продукти, съдържащи екстракти от екзотични растения, морски водорасли, етерични масла и други уникални целебни съставки.

Но съществуват и други ингредиенти, които открай време са били символ на лукс и богатство: хайвер, кехлибар, злато, сребро, коприна… Козметичните продукти, съдържащи подобни вещества, ни даряват втора младост, преобразяват кожата и косите ни и ни карат да се чувстваме като принцеси.

Злато за красота
Още в Древен Китай използвали златото като козметична съставка. Днес благородният метал се използва в козметични серии, създадени след сериозни многогодишни проучвания и лабораторни тестове. Биологичното злато (нанозлато, фитозлато) представлява чисти от  сплави златни частици, които са по-малки от микрон. Получава се с високи технологии или чрез електролиза. Молекулата на златото се добавя в растителни екстракти (фитозлато) Има силно  изразено бактерицидно действие(през 1890 година д-р Робърт Кох открива, че бацилите на туберкулозата губат жизнеспособността си в присъствие на злато), подпомага проникването на кислорода в кожата, при което се стимулират и процесите на клетъчната обмяна. Резултатът е видима регенерация на кожата, чиите клетки започват да работят в режим на подмладяване. Златото стимулира циркулацията на кръвта и лимфния поток, подпомага извличането на токсините и шлаките от кожата, образуването на здрава, еластична кожа (лифтинг ефект). Забавя изработването на меланин, особено при възрастовата пигментация. Кожата става по-светла и придобива равен и сияещ тен.

Сребърна козметика
Среброто е уникален елемент –  мощен природен антибиотик. Бактерицидното  му действие  е известно от хилядолетия. Преди години поставяли сребърни пластинки върху раните, а те заздравявали по-бързо. Водата наливали в съдове от благородния метал. След контакт със сребърните йони загиват над 600 вида от бактериите и вирусите. Тези полезни свойства се използват не само от лекарите, но и от козметолозите. Колоидното сребро(суспенсия на елемента сребро, най-често във воден разтвор). не е толкова ефикасно, защото в контакт с въздуха се окислява, ала с помощтта на съвременните нанотехнологии се произвежда специален вид наносребро. Козметичните средства, в състава на които има сребро,се използват предимно при проблемна, склонна към възпаления кожа. Сребърните йони проникват в дълбоките слоеве на кожата и подпомагат нормализацията на кръвната циркулация, дейността на мастните жлези. Козметичните продукти с доказано качество, които съдържат сребърни йони, са хипоалергенни, стимулират регенеративните процеси и лекуват възпаленията по кожата, не позволяват запушване на порите, неутрализират действието на вредните микроорганизми. Специалната козметика осигурява добра защита при раздразнения и срещу слънчево изгаряне.

Перлена магия
Китайците от векове използват перлите за забавяне на процесите на стареене. Днес световните гиганти в козметичния бранш преоткриват подмладяващия ефект на бисерите. Фино смлените частици от висококачествени перли съдържат над 12 минерали и около 18 аминокиселини.  Козметиката на перлена основа, съдържаща витамини, аминокиселини и минерали, подпомага извличането на токсините и подобрява метаболизма, осигурява надеждна защита от действието на свободните радикали. Кожата става еластична и гладка, нормализира се минералният и водният баланс. Перлените продукти са с избелващ ефект.

Кехлибарена козметика
В някои антични цивилизации кехлибарът е почитан даже повече от златото. За него се говори, че възстановява жизнените процеси в организма, като намира болните клетки и ги изцелява. Освен че е “умна”, кехлибарената козметика почиства в дълбочина, насища клетките с кислород, неутрализира вирусите и микробите, забавя процесите на стареене, отстранява пигментните петна и отоците, изглажда бръчките и придава свежест на лицето.
Както всеки минерал, кехлибарът се добавя във вид на пудра. Тя съдържа комплекс органични съединения, витамини и олигоелементи, необходими за обменните процеси в тъканите. От козметична гледна точка най-ценна е янтарната /кехлибарената/ киселина. Тя има противовъзпалителни, антистрес и дори радиозащитни свойства – факт, еднакво полезен както за кожата, така и за целия организъм. Благодарение на тази киселина кехлибарът има коагулиращ, пречистващ и охлаждащ ефект. Янтарната киселина е един от най-силните имуностимулатори, с подчертано действие при проблеми на дихателната система. Друг важен елемент е съдържащата се в минерала сяра. Без сяра, дори в минимални дози, е невъзможен синтезът на колаген, протеина на младостта.

Хайверът – източник на младост
С помощта на съвременните технологии от черния хайвер се получават екстракти с подмладяващи и подхранващи свойства. Подходяща е за жени над 35 ходини.
Общоизвестно е, че ембрионите в каквато и да е форма притежават огромен енергиен потенциал. Според някои, при използването на крем, съдържащ черен хайвер, кожата получава всичко и то веднага. Полезните вещества в хайвера се усвояват пълноценно и не предизвикват алергични реакции. Процентното съдържание в козметиката варира от 0,5 до 5%  в зависимост от предназначението на  продукта (в маските и кремовете по правило процентът е по-висок, отколкото в тониците). Екстрактът от черен хайвер е уникален компонент, който предотвратява появата на бръчки и изгражда микрорелефа на епидермиса – следствие от стимулирането на процеса на образуване на колаген и еластин.

Коприна
Полезните съставки в продуктите, съдържащи коприна, проникват в кожата  и провокират биохимични реакции, които изглаждат бръчките и подобряват кожната структура. Това са копринените аминокиселини, хидролизираният протеин и копринената пудра. Например прахът от коприна в състава на пудрата за лице благодарение на прозрачния си ефект спомага да се постигне прекрасен естествен и нежен тен. В сравнение с талка и титаниевия оксид, копринената пудра има по-голяма пропускливост и позволява на кожата да диша. Копринените протеини се използват в широка гама продукти за коса.


Германий
Докато злато и сребро се добавя в козметичните продукти от много години, то германият се разва на интерес от страна на производителите съвсем отскоро.
Кремовете, съдържащи германий, имат мощен подмладяващ ефект и са предназначени за зряла кожа. Германият е силен антиоксидант, който прекрасно защитава кожата от разрушителните окислителни процеси. За разлика от традиционните антиоксиданти, полимерното съединение не прониква в кожата, а остава на повърхността и във вид на тънък воал, който препятства окисляването. Кремовете с германий не се срещат често засега, но специалистите им предричат бляскаво бъдеще.

Редактор: Вера Янева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here