Малахитова приказка

0
779

Около малахита витаят много тайни и легенди… И днес на много места хората закачват малахитови висулки на шията на децата си или ги прикрепят към люлката на бебетата в качеството на амулет – силата на камъка пази детето от опасности, гони страховете и действа успокояващо. В Индия съществува легенда, според която притежателят на малахит може да стане невидим за останалите. Изпиете ли вода от малахитова чаша, звуците на животинския свят ще придобият смисъл за вас, езикът на животните ще ви бъде понятен. Малахитът притежава и друго интересно свойство – да привлича лъжовните думи и да ги запечатва. Ако носите бижу от малахит, не можете да лъжете – в мига, когато решите да изречете неистина, ще започнете да заеквате и да се запъвате. Не вярвате на този мит? Е, може да опитате…

Купувайки си малахитово украшение, може да получите и една необикновена способност – лесно да разпознавате лъжата от истината. Притежателите на зеления камък е значително по-трудно да бъдат измамени, отколкото другите. Духът на малахита ги насърчава да говорят само за неща, в  които са уверени, без фактите да бъдат разкрасявани. Ако професията ви предполага множество контакти и необходимост от анализ на получаваната информация – например журналист, си вземете малахит – той ще ви е изключително полезен, съдейки по легендите за него. Освен това развива интуицията и наблюдателността, прогонва тъгата, дарява умиротворение и спокойствие. Вярващите са на мнение, че камъкът създава своеобразна връзка между човека и неговия ангел–пазител.

Смята се, че малахитът акумулира отрицателната енергия от обкръжаващата ви среда и затова е необходимо периодично да се изчиства от негативните сили – за няколко минути да се поставя под струя студена вода.

Притежава и отрицателни свойства – привлича много хора. Притежателят му усеща прекалено внимание отвсякъде и повишен, дори нездрав интерес към личността си.

Хората с творчески професии – писатели, актьори, художници, спокойно могат да го носят. Препоръчва се обковът на бижуто им да бъде златен или сребърен. Малахитът ще ги преобрази в ярки, нестандартни, чаровни и уверени в себе си личности.
За лечебни цели се използва при заболявания на нервната система, астма, ревматизъм, сърдечно-съдови болести. Помага при зъбобол, треска, алергии, натравяния, инфекциозни заболявания, болести на черния дроб. Спасява при меланхолия.

Малахитът е полезен за всички зодии, но най-вече за Телците, които дарява с физическа и душевна хармония.

Най-известното находище на малахит е в Урал. Добива се също в Заир, Австралия, САЩ, Унгария, Казахстан. Среща се и в България – Родопите, Бургаско, Панагюрско.

Той е непрозрачен мек минерал със стъклен блясък. Представлява меден карбонат, съдържащ вода. Винаги се образува там, където има залежи от медни руди. Оцветяването му е неравномерно, на слоеве и образува чудни рисунки и оттенъци в зелено.

Високо ценен е малахитът с рисунък от концентрични кръгове, известен като “пауново око” – любим материал за бижута и декоративен фурнир.

Минералът се образува и върху изделия от мед и нейните сплави – месинг и бронз – това е зелената патина, която се образува на повърхността на медните покриви.

Най-старото открито изделие от малахит е висулка от неолитна гробница в Ирак, която е на повече от 10 500 години. С малахитов прах жените на древните цивилизации са покривали клепачите си – праобраз на съвременните сенки за очи.

Най-голяма популярност обаче получава, когато в края на 18 век в планината Урал е открито огромно находище от този минерал, а през 1836 е намерен монолитен блок, тежащ около 480 тона. Руските царе щедро облицовали цели зали в своите дворци, в резултат на което днес находището е почти изчерпано.  

За украса на големи декоративни предмети се използвали малки пластини от малахит. По метода на т.н. “руска мозайка” се изрязвали тънки плочки, които се комбинирали, следвайки рисунъка им. С подобен фурнир са облицовани вази, камини, маси, табакери, колоните в Исаакиевския събор; Малахитовата и Георгиевската зала в Зимния дворец.

Талантливият руски писател Павел Бажов посвети голяма част от творчеството си на малахитовата магия. Приказките му “Каменното цвете”, “Господарката на Медната планина” и др. са любими на няколко поколения. Прелистете страниците им и ще останете завинаги запленени от вълшебството на зеления камък.

Редактор: Вера Янева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here