Магията на Аюрведа

0
763

Мъдростта на Изтока

Аюрведа е един от най-древните методи за лечение на тялото и душата на човека. Определя се като наука за живота, която хармонизира здравето, емоциите и енергията. Името на думата се разделя на две части: „аюр” – знание и „веда” – живот.

Аюрведа произлиза от Индия от преди 5000 години. Според древната медицина, тялото е изградено от пет елемента между които трябва да съществува хармония. Според метода хората се делят на три типа, в зависимост от физиологическите си характеристики: „Вата” – склонни към слабост, „Капха” – склонни към затлъстяване и „Питта” – смесен тип. Философията е основоположник на редица съвременни методи за лечение, защото успешно помага за изграждането на индивидуален здравословен хранителен режим, който прочиства организма и предпазва от външни влияния. С помощта на Аюрведа се постига вътрешна хармония чрез релаксация, под формата на специални масажи и най-вече учи да третираме тялото си по най-правилния и балансиран начин.

Чрез Аюрведа се подпомага циркулацията на кръвта, подсилва се имунната система, улеснява се изхвърлянето на мастноразтворимите токсини от кожата, активират се храносмилателните ензими, подобрява се движението на лимфата и се възвръщат енергията и тонуса на тялото. Аюрведа терапията е една екзотична и полезна процедура, която ще ви накара да отпуснете сетивата си и да се отърсите от стреса и напрежението. Тя е сред най-ефективните методи за душевно равновесие и пълна релаксация на цялото тяло.

Аюрведа терапия

Цялостната древноиндийска спа терапия включва три стъпки: масаж, извършен с ароматни билкови масла, приемане на специално подбрани билкови отвари и чайове и изграждането на здравословен хранителен режим. Целта е да се постигне пречистване на тялото и то да придобие способността да се самовъзстановява.

Масажът може да бъде както цялостен, така и частичен. При него се използват дълбоки релаксиращи движения, като специално внимание се обръща на енергийните точки. Масажна терапия може да е съсредоточена върху крайниците, рамената, гърба, скалпа, лицето и ходилата. Движенията са кръгообразни и плавни, като не се упражнява натиск и не се усеща болка. Средната му продължителност е между 30 и 60 минути. Процедурата се извършва със затоплени етерични масла, които активират обмяната на веществата, омекотяват кожата и я даряват с хранителни вещества. Най-популярни са сусаменото масло и маслото от пшеничени кълнове, както и типичните в Индия кшийрабал тайлам, дханвартарам тайлам и маха нараян. След масажа е препоръчително да се посети сауна, за да подействат етеричните масла и да проникнат дълбоко в кожата.

За да бъде цялата Аюрведа терапия успешна, трябва да я съчетаете с препоръчания от индийските лечители хранителен режим, който е изключително полезен за организма и укрепва имунната система. Аюрведа диетата се свързва с природата и гарантира младост и красота. Храненето трябва да се възприема като медитация. Избягва се консумацията на месо, различно от птиче и риба и то най-много три пъти седмично. Препоръчват се суровите плодове и зеленчуци, билковите чайове и растителните храни. Приемането на подсладени и тестени продукти не е желателно. Този диетичен режим трябва да се спазва ежедневно, за да помогне за успешното и бързо сваляне на килограмите и подсилване на имунитета.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here