Липосукцията – неуловимата тайна на съвършения силует!

0
786

Атрактивният външен вид, пропорционалността на тялото и елегантният силует определят доброто самочувствие на всяка жена. В стремежа си към идеална фигура ние се подлагаме на различни диети или изтощителни занимания във фитнеса. Съвременната медицина също предлага алтернативни решения за постигане на красиви и съблазнителни форми.

 Липосукцията е процедура, която променя очертанията на фигурата, като отстранява излишните мазнини. Всяка жена трябва да знае, че изсмукването на мазнините не е начин за отслабване, а се практикува за отстраняване на локалните мастни натрупвания, които не се повлияват от диета или упражнения. В значителна степен наличието им е свързано с генетичната предопределеност, която всеки човек има. След пубертета количеството на мастните клетки в човешкия организъм остава непроменено. Те само увеличават размера си в зависимост от това дали има излишък от храна. Приема се, че има два вида мастни клетки: едните са отговорни за нормалното натрупване на мазнините по тялото, а вторите – за създаването на запаси от мастна тъкан, които не се повлияват от промените в теглото и остават почти постоянни. Най-често при жените подкожната мазнина се натрупва по бедрата, корема, ханша, задните части, вътрешната част на коленете, под брадичката, по ръцете. При мъжете обикновено това е зоната на бедрата, корема, брадичката, областта на гърдите.

 Първите операции по изсмукване на мазнини започват да се практикуват във Франция в началото на 80-те години на двадесети век, а през 90-те се появява ултразвуковата липосукция. За основател на метода липектомия чрез сукция – подкожно контуриране на тялото без отворени хирургически рани или белези, се смята френският хирург д-р Ив Жерар Илу.

Днес тя е една от най-популярните процедури за премахване на нежеланите тлъстини, натрупани по тялото. Пластичните хирурзи практикуват няколко вида липосукции: суха, вибрационна, ултразвукова, вакуумна, силова. Единствено висококвалифицирани специалисти в областта на естетичната медицина могат да извършват подобни интервенции, защото както всяка операция и липосукцията крие рискове. (Известен факт е, че в САЩ смъртността при жените след липосукция е близка до тази след автомобилни катастрофи). Квалификацията на хирурга, доказаният му професионализъм и добро име трябва да са сред водещите критерии, които ще ви ориентират в избора на специалист.

 Кога се нуждаем от липосукция?

Процедурата може да направи вашата фигура съвършена и да повиши самочувствието ви, но какво да правим, ако резултатът не удовлетвори очакванията? Съветът ни е, преди да се решите на операция, да споделите всички ваши желания с хирурга и да се вслушате в неговите препоръки.

Липосукция се препоръчва на хора с натрупване на мазини в определени области, но с нормално тегло и еластична кожа. Ако кожата ви не е достатъчно еластична, лекарят ще ви предложи други варианти. Противопоказна е в случаите, когато в проблемните зони е имало хирургична намеса и кръвоснабдяването е слабо, както и ако има противопоказания, валидни за всички естетични операции. Добре е да знаете, че процедурата може само да намали целулита, но не и да го излекува, а подготовката за операцията включва спазване на няколкодневна нискокалорична белтъчна диета.
 

Как се извършва липосукцията?

Операцията се извършва под обща или епидурална анестезия. Местна упойка се използва в случаите, когато става въпрос за малки зони. По време на интервенцията върху кожата се прави разрез около 0,5 см със специална канюла, чийто диаметър варира в зависимост от конкретния случай. Единият край на канюлата се свързва с апарат, който създава отрицателно налягане, в резултат на което мазнините се извеждат по тръбичка.

В механичния вариант на липосукция ветрилообразното вкарване на канюлата и постъпателните движения разрушават мастната тъкан, която се изгребва през образувалите се “тунелчета”. Тази операция е по-евтина, но е свързана с доста “физически труд” от страна на хирурга. Изисква се много личен опит и професионален усет, защото ако е осъществена несръчно, може да остави вдлъбнатини и белези по кожата. Ето защо този метод не се радва на особена популярност и се смята за остарял.

Вакуумната липосукция е метод, при който клетки от натрупаната маса се изсмукват с вакуум. Използва се за пръв път преди двайсетина години във Франция. При нея пластичният хирург прави малки разрези, през които се вкарва физиологичен разтвор, обезболяващи медикаменти, адреналин за свиване на кръвоносните съдове и ензим, разграждащ мастните клетки. В разрезите се поставят тръбички и чрез вакуум, равномерно от всички участъци, се отстранява депото. Процедурата щади нервните окончания и съединителната тъкан. Продължителността й е от 30 минути до час и половина. Недостатъкът на този вид интервенция е голямата загуба на кръв.

Ако се ориентирате към класическата – аспирационна (изсмукваща) липосукция, е полезно да знаете, че не бива да се премахват еднократно повече от 2000 до 3000 кубика мазнини, защото се нарушава електролитният баланс на организма и намалява количеството хемоглобин.

При ултразвуковата липосукция мастната тъкан се разтапя с помощта на ултразвук, насочен към определен участък на тялото. Това е метод, който се смята за най-малко травмиращ и се владее до съвършенство от пластичните хирурзи в страните с дългогодишни традиции в тази област – Израел, Франция. Постепенно тази техника се утвърди и в нашата страна и клиниките, които следят световните тенденции, внасят специализирано оборудване, с което предлагат качествено обслужване на пациентите си. Каква е процедурата: с местна упойка хирургът вкарва в проблемната зона специален разтвор, съдържащ активен кислород, който окислява мазнините, след което се включва ултразвук, разрушаващ мастната тъкан. Със специален апарат, снабден с подвижни ролери, се хващат кожно-мастните депа и се разграждат мастните клетки. Така на лекарите не им се налага да отделят тлъстините, а мазнината започва сама да тече и се събира в пластмасови сакчета. Методът е щадящ, не уврежда нервни окончания и кръвоносни съдове.

За разлика от класическата, при този вид интервенция могат да се отстранят до 10–12 кг мазнини по време на една операция. Миниатюрните разрези се разполагат обикновено в естествените гънки на кожата.

Сравнително нов метод за отстраняване на мастните депа, предназначен за малки зони с проблемна кожа (вътрешна част на бедрата, колене, шия, лице, „малко коремче”), е лазерната липолиза. Лазерът има двойно действие – разрушава мастните клетки и стяга кожата чрез производството на колаген и еластин, резултат от термичното въздействие. Лъчът се въвежда посредством канюла с дебелина 1 мм и оптичен кабел – 200 микрона. Тук няма риск от изгаряне на кожата, както може да се случи при употребата на ултразвук. Унищожената мастна тъкан не се изсмуква, а се оставя, за да бъде изведена от организма постепенно. По-малката травматичност и отпадането на необходимостта от носене на еластични дрехи е съществено предимство. Окончателният резултат при тази процедура е видим към 4–5-ия месец. Методът е подходящ за допълнителна терапия след липосукция, освен това се използва за оформяне на деликатни области – брадичка, лакти, колене и гръб, при които не може да се приложи липосукция. Прилага се локална упойка и е необходим само един сеанс. Спазването на правилен хранителен и двигателен режим след лазерната липолиза е гаранция за трайни резултати.

Следоперативни грижи

Обикновено през пьрвата седмица след операцията е необходимо непрекъснато носене на специални еластични дрехи. След това те могат да се свалят за къпане и пране, но е препоръчително носенето им да продължи до 21-вия ден. Чувството за напълняване, което се усеща първоначално в зоните на липосукцията, е нормално – това е следствие от отоците и синините. Непосредствено след операцията е необходим покой, едва след 3–4 дена е добре да се увеличи двигателната активност. При възстановяването на кожата се полагат особени грижи, осигурява се правилното й зарастване, за да не се образуват белези.

Конците от шевовете се свалят на 7-ия ден, а резултатите се отчитат на 20-ия ден и третия месец след операцията. Тогава поради фиброзни промени в мастната тъкан се очаква 30% допълнително съкращаване на тъканите. Обикновено 2 седмици след извършване на липосукцията лекарите назначават рехабилитация, която включва лимфодренажни процедури, вакуумен масаж, мезотерапия, магнитнолазерна терапия и др. С масажи се третират участъците, от които са изсмукани мазнините, и едва след два месеца и половина се виждат резултатите от липоскулптурата. Ролята на масажа не бива да се подценява – той предотвратява образуването на вдлъбнатини и изглажда кожата.

За да бъдат запазени тези резултати, е задължително да се спазват специални диети, както и да се правят редовно физически упражнения. Липосукцията изважда завинаги мастните клетки от проблемните зони при пациентите, но ако впоследствие постигнатата от хирурга форма не бъде поддържана със спортуване и се прекалява с храненето, е възможно ново отлагане в някои от останалите мастни клетки в същия участък, което би предизвикало грапав ефект. Може да има също отлагане в друга част от тялото и ново мастно натрупване, което ще ви вкара в порочния кръг на нови липосукции.

Неоперативни методи за скулптиране на тялото

Апаратите, работещи с ултразвук, се използват и при неинвазивни процедури за извайване на фигурата. Специалистите смятат, че в отделни случаи курс от 10 сеанса може да замени пълноценно операцията. Индивидуално се определя и броят на процедурите, като най-добре е да се разделят на две по 7. Неоперативната ултразвукова липосукция се приближава до естествения процес на отслабване, но докато при отслабването мастната клетка губи обема си, при ултразвука мастната клетка напълно се разрушава. Тук няма разрези по кожата и не се нарушава целостта на тъканта.

Първата процедура с ултразвук започва с по-малка инвазивност. Мазнината се превръща в емулсия и се извежда от организма по естествен начин. По бедрата само с една процедура се постига премахване на
2 до 3 см, а при корема – от 2 до 5 см. С прецизно насочване на нискочестотен ултразвук се предизвиква образуване на мехурчета в клетката, които се “пукат” и се разкъсва мембраната им. От мастните депа се отделя мазнина, 90% от която се насочва по лимфните пътища, а 10% – по кръвните. След като клетката се унищожи, кожата се набръчква. Ето защо на този етап се включва и апарат за радиочестотна терапия за изглаждане на кожата. Радиочестотната терапия представлява контролирано загряване на дермата и подкожните тъкани, при което отпуснатите колагенови нишки моментално се скъсяват и уплътняват, без да се увреждат. И двата апарата – ултразвуковият и радиочестотният – имат силно антицелулитно действие.

Популярно средство за неоперативна намеса при оформяне контура на тялото е мезотерапията.

При нея интрадермално се инжектират в минимални дози различни коктейли от медицински или хомеопатични средства, растителни екстракти, витамини, минерали, аминокиселини, действащи директно върху кожата или върху подкожната мастна тъкан. Методът повлиява липогенезата (синтеза на мазнини) и липолизата (разграждането на мазнини). Терапевтът определя формула от няколко медикамента, която блокира производството и стимулира разграждането на мазнините. Процедурата е безболезнена и не нарушава динамичния стереотип на пациента. Прието е да се извършва 4 пъти през месец, след което веднъж годишно. За разлика от липосукцията, мезотерапията е напълно безопасна за здравето. Възможните странични ефекти са зачервяване, временни синини, сърбеж, съществува и минимален риск от инфекция от самото инжектиране.

Днес за извайване на фигурата се разработват и прилагат все по-нови методи. Тенденцията е процедурите да са по-леки за хирурзите и щадящи и безболезнени за пациентите. Както жените, така и мъжете не са равнодушни към външния си вид. Често кабинетите на пластичните хирурзи се посещават от мъже с гинекомастия. Увеличението на млечната железа и хипертрофията на мастната тъкан причинява силен дискомфорт на болния. Това състояние не може да бъде излекувано по друг начин освен чрез липосукция. Мъжките бирени коремчета също се повлияват добре както от оперативната форма, така и от неинвазивните техники на отстраняване на мазнините.

Липосукцията е спасителен вариант за мъже и жени и им помага да победят проблемните си области за много години. Мнозинството пациенти са щастливи и се наслаждават на по-добър живот с видимо подмладено и атрактивно тяло.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here