Ледниковата вода – свежест, непокътната от времето

0
806

Разтопената ледникова вода е невероятно чиста, богата на минерали и не съдържа никакви замърсители. Природното съкровище е истински извор на живот и красота.

В течение на милиони години години ледът е акумулирал кристалната чистота и непорочност на северната природа, а за лечебните му свойства се знае още от времената на Авицена.

Известно е, че на Земята съществуват места, където населението живее доста по-дълго от обикновено. Изследвайки причината за дълголетието им, учените са установили, че хората там пият само т.нар. “жива” вода – снежна или от високопланински ручеи. Разтопената вода се различава от обикновената по структурата на молекулата си, която е сходна на молекулите в организма ни. Притежава “приятелски” за човешкия организъм свойства, стимулира производството на интерферон и повишава имунитета. Ако често пиете такава вода, ще се подобри не само паметта ви и жизненият тонус, но според някои ще се простите със заболявания като мигрена, простуда, алергии и др. Изучавайки свойствата на водата, получена след размразяване, учените забелязали, че тя е и мощен биостимулатор (реколтата от растения, поливани с вода от ледници, е много по-богата от обикновено). По цял свят бутилираната ледникова вода струва много по-скъпо от минералната. Диетолозите широко я използват в лечебните си програми.

Младостта на Снежната кралица

В търсене на формулата за вечна младост френски учени достигат до интересно откритие: водата от ледниците има силен anti-aging ефект и прекрасно въздействие върху кожата. Френските специалисти провеждат лабораторни изследвания и създадават специална козметика на базата на ледникова вода от Северния полюс. Каква е тайната на подмладяващото действие?

Хидратиращите компоненти, които подхранват и задържат влагата в кожата и богатият минерален състав.

Една от причините за стареенето на организма е дехидратацията му. Споменахме, че ледниковата вода има подобна структура с клетъчната протоплазма. Ето защо се усвоява с лекота. Освен че хидратира пълноценно, ледниковата вода има и други мисии: подобрява кръвообращението, свива порите, тонизира и най-вече – предотвратява появата на досадните издайнически линии по лицето.

Ефикасно средство в борбата със стареенето е т.нар. “син” лед. Той се добива от подземни пещери на дълбочина 120 м, в условията на вечен мраз. Замръзнал е тогава, когато нашата цивилизация дори не е била в зародиш. Кристалната му решетка е идеална, разтопената вода наистина е ”жива” и прави чудеса с кожата.

Добивът на лед за козметични цели е доста труден. Цели експедиции се отправят към Северния полюс, натоварени със задачата да се върнат с този еликсир на младостта. Други източници са планинските глетчери и дълбоките пещери.

Съществуват и извори на структурирана ледникова вода. Някои от тях се намират на територията на защитени местности, напр. канадската вода ESKA, която има забележителни свойства. Извира на повърхността, след като преминава през дълъг път на филтрация – стотици километри земни слоеве. Структурираната вода (със сложни полимерни молекули) е с природно балансиран състав, съдържа лесно усвояеми минерали и безценни микроелементи, които ни помагат да удържим победа над годините.

Козметични серии с ледникова вода

Вода от глетчери се използва като основа за професионални и лимитирани козметични серии. Въпреки че струва доста скъпо, ефикасността оправдава вложенията. Например, някои швейцарски козметични компании създават висококачествени продукти, включващи ледникова вода от Алпите.

Биологичната чистота на водата от планинските ледници се дължи на отсъствието на всякакви бактерии и замърсявания. Тя е любима съставка и за производителите на биокозметика, които спазват изключително строги стандарти при създаването на органични козметични продукти, вдъхновени от природосъобразния начин на живот.

Термална вода от ледници

Термалната вода е ефективно средство за борба с раздразненията и зачервяванията по кожата. Чудесен избор за жени с чувствителна кожа, склонна към алергични реакции. Професионален трик на майсторите на грима е използването на термална вода като окончателен щрих в декоративния макиаж. Пръснете малко върху лицето си от разстояние 30–40 см. По такъв начин се запечатва рисунъкът и гримът ви е по-траен. Всички термални води са богати на подхранващи съставки и полизахариди, а ледниковата доказано подобрява обмяната на веществата, повишава имунитета и защитните функции на кожата.

Бяла козметика

Във формулата на лосиони, почистващи тоалетни млека, в комбинация с други активни вещества еликсирът осигурява продължителна хидратация на кожата. Серумите на основата на ледникова вода превъзходно защитават от негативното въздействие на околната среда и стреса и имат възхитително лека текстура. Хидратиращите емулсии съдържат натурален овлажняващ комплекс, попиват бързо и придават мекота и еластичност на кожата. Даряват чувство на лекота и комфорт. Ако изберете подхранващ крем с вода от глетчер, ще установите колко бързо се възстановява кожата и подобрява тенът. Нещо повече – фините линии се изглаждат, а по-дълбоките вече не са толкова видими. Особено ако комплексът включва и други природни биоактивни вещества, като масло от карите и растителни екстракти. При дехидратирана, чувствителна кожа се препоръчва употребата на крем, съдържащ структурирана вода и колаген, които имат ярко изразени противовъзпалителни, регенериращи и овлажняващи свойства – нормализират кожния хидробаланс, омекотяват и гарантират копринена мекота.

Маски

Комбинирани с лечебни глини и други компоненти маските с ледникова вода свиват порите, преодоляват раздразненията, помагат на кожата да усвои пълноценно полезните вещества. Благодарение на богатството от микро- и олигоелементи в състава на ледниковата вода, маските реминерализират кожата, стимулират синтеза на колаген и еластин и успешно се борят със следите на времето. Лесната усвояемост на ценната съставка е провокирала производителите да разработят различни козметични продукти – маски за всички типове кожа.

Козметолозите често съветват сутрин да обтриваме лицето си с кубче лед. Ледът дарява не само тонус. Ледът съдържа хилядолетна рецепта за младост.

Редактор: Вера Янева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here