Ксенотрансплантацията: тайните на клетъчната трансплантация

0
718

Ксенотрансплантацията (xenos (гр. “чужд”)) е сред слабоизвестните методи в медицината, включително и в естетичната медицина. Тя се използва, когато има нужда от възстановяване или ремоделиране на части и зони от тялото и се изразява най-общо в присаждането на клетки, тъкани или органи от животински видове на хората. Макар и да звучи странно, това е факт. И най-важното: ако се направи качествено, дава добри резултати у реципиента (получателя).

Понастоящем медиците използват методите на ксенотрансплантацията дори в пластичната хирургия. Такъв пример е прочутото присаждане на кожа от прасе върху обгорели зони от човешкото тяло. В Европа, САЩ и Австралия то не се практикува, тъй като крие известни рискове за реципиента – човешкото тяло може да отхвърли новоприсадената кожа, тя старее по-бързо в сравнение с човешката.

В развиващите се страни обаче е добре познато. Тамошните лекари извършват присаждане на кожа от прасета върху пациенти, пострадали от изгаряния, или загубили част от кожата си вследствие на заболяване. Интервенцията се извършва под пълна упойка. Увредената човешка кожа се отстранява чрез изрязване по краищата. На мястото й се поставя парче животинска кожа. После се правят шевове, които да го задържат. Накрая се поставят превръзки. След неколкодневен престой в болничното заведение пациентът е свободен да се прибере у дома.

Именно затова европейските и американските специалисти, в сътрудничество с водещи генетици, се замислят сериозно върху възможността да се създаде генномодифициран вид прасета, чиято кожа и органи да бъдат достатъчно близки до човешките, така че да могат да се използват за трансплантации. 

Редактор: Стойна Атанасова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here