Красиви… в гръб

0
755

Високите и стегнати седалищни части са неразделен елемент от красивата фигура. Формата и обемът им са предопределени по наследствен път и за съжаление не винаги човек харесва това, което природата му е отредила.

Докато тънката талия и плоският корем могат да се оформят с упражнения, то задните части се поддават трудно на моделиране. Това, естествено, се отразява върху женското самочувствие, а и създава известни трудности при избора на облекло.

Отпускането на седалището е естествена последица от възрастта, резултат от непрекъснато намаляващата еластичност на кожата и слабия мускулен тонус, но се среща и при по-млади хора, основно след загуба на теглото. Съвременната пластична хирургия предлага алтернативни решения за тези, които жадуват и погледнати в гръб, да демонстрират красиви и съблазнителни форми.

Глутеопластика  

Глутеопластиката е операция, с помощта на която се увеличава обема и коригира формата на седалището с помощта на импланти. Интервенцията се предприема при пациенти с вродена недоразвитост на седалищните мускули, с отпуснати и плоски задни част, които нямат собствена мазнина за присаждане или пострадали при злополуки. Ако няма други противопоказания, тя може да се
приложи във всички възрасти над 18 г., но не е препоръчителна при хора с активен начин на живот.

Качествените ендопротези увеличават недостатъчния обем на седалището, повдигат и коригира формата. В началото на операцията се извършва разрез 5-7 см в горната трета на гънката в областта на опашната кост, хирургът намира края на седалищния мускула и подготвя пространство за ендопротезата, над зоната за сядане. Има различни техники за поставяне – във, под и над мускула. След поставянето на импланта се прави козметичен шев и притискаща превръзка. Процедурата не е сложна, но опитът и професионализмът на хирурга без съмнение са от изключително значение. В хода на операцията не бива да пострадат нерви и важни кръвоносни съдове. Например, ако бъде засегнат седалищният нерв, това може да се отрази върху походката. Глутеопластиката доста прилича на пластичните операции за оформяне на красив бюст, но между двете пластики има и някои съществени разлики. Имплантите се различават от тези при мамопластиката, те са гладки (нетекстурирани), тъй като нямат нужда от фиксация, даже се допуска движение в така създаденото пространство–джоб. Те трябва да бъдат безопасни за организма и при правилно поставяне да не предизвикват дискомфорт, да са абсолютно незабележими както видимо, така и при допир. Глуеталните импланти (кръгли и анатомични) са много меки, но това не се отразява на здравината им, те могат да издържат значителни натоварвания. Най-често са пълни със силиконов гел. Типът и размерът се определят индивидуално, в зависимост от анатомичните особености на пациента. Неправилният избор може да доведе до неестествен резултат: ако се сложи прекалено голям имплант, той ще бъде незабележим само когато пациентът е прав, но в седнало положение поради дефицита на меки тъкани контурите му ще се очертават. Трябва так да е подбран, че да изглежда естествено независимо от позата. Операция се извършва около 1,5 – 2 часа под обща упойка или субдурална анестезия. Обикновено пациентът остава под наблюдение едно денонощие след интервенцията. В следоперативния период съществува риск от инфекция, хематом, сером (неотдавна информационните агенции разпространиха новината за нелепата смърт на бившата Мис Аржентина – Соланж Маняно, спечелила наградата през 1994 г., починала от белодробна емболия след глутеопластика, извършена в клиника в Буенос Айрес).

Крайният резултат е видим след периода на рехабилитация. През първите 24 часа оперираният лежи по корем. След това е важно да се разхожда повече, за да се предотврати образуването на съсиреци в кръвта, да носи специално бельо и да спи по корем първите 2 седмици. През следващите 6 седмици не бива да се натоварва сериозно долната част на тялото. Окончателният белег узрява 18 месеца след операцията, като през това време не бива да се излага на слънце. След глутеопластика инжекции в седалищната област са напълно забранени. Специфичните за операцията рискове са: разместване на импланта, завъртане и асиметрия. Важно е да се запомни, че отстраняването на имплантите води до обезформяне на задните части.
Липосукция на седалище

Липосукцията премахва мазнини и коригира участъци от тялото, които не се повлияват от традиционните методи за контрол на теглото. Когато се отнема излишната мазнина в долната част на седалището, се постига оптично повдигане и удължаване на бедрата. След интервенцията се носи компресиращо бельо. Резултатите са видими след спадането на отоците, до шест месеца след процедурата.

При аспирационната (изсмукваща) липосукция се премахват локални мастни депа като през миниатюрен разрез се вкарва канюла, която изсмуква с вакуум подкожните мазнини. Заедно с мазнините се губят и течности, затова се правят интравенозни вливания и състоянието на пациента се следи внимателно. Липосукцията е подходяща за хора с нормално тегло и стегната, еластична кожа, но с непропорционални или безформени задни части, които се отличават с “четвъртит” ханш. Тъй като при възрастните пациенти еластичността на кожата намалява, възможно е постигнатите резултати да не са същите като при младите. Интервенцията не се препоръчва и за жени, които имат излишна или отпусната кожа в областта на задните части, ханша или гърба.

Естетично оформяне на седалището може да се осъществи и чрез ултразвуковa липосукция, при която  мастното депо под глутеалния мускул, а при нужда и тези около бедрата и ханша. се разтапят с помощтта на ултразвук. Този метод се смята за не толкова травмиращ. Пациентите се възстановяват по-бързо – до десет дни, щадят се кръвоносни съдове и нерви и има минимални синини и отоци
Липофилинг

Липофилингът е процедура, при която седалищните части стават по-обемни, а тялото придобива чувствен релеф. Подходящ е за пациенти от всички възрастови групи. Методът се състои в изтегляне на собствена мазнина от други части на тялото и инжектирането й в горната част на седалището. Подходяща е за жени, които имат излищък от мазнини в областта на ханша, бедрата, корема и които искат закръглени задни части. Не се препоръчва на пациенти с дефицит на “донорни” мастни клетки заради ограниченото количество мазнина, което може да се изтегли. Това единственият метод, при който може да се върне старата форма на седалището като мазнината се изтегли обратно с липосукция.

При операцията се използва специална канюла, с която се осъществява фина липосукция. След извличане мастните частици се въвеждат в желаните зони. В други случаи малки количества мазнини се вкарват както в мускула, така и в мастната тъкан по такъв начин, че да се стимулират изменения в структурата на нововъведенатата мазнина и тя да придобие структурните качества на обкръжаващите и тъкани. Так се постига естественост на оформената зона. При липофилинга е възможно е да се наложи повтаряне на процедурата след два-три месеца, защото част от мастната тъкан се разтапя. Ето защо няма как да се увеличи долната част на която седим – там мазнината се топи най-лесно. Интервенцията продължава около час с обща упойка.

Лифтинг на седалище

Използват се специални конци във формата на борова клонка, чрез които се повдигат тъканите. Белезите се оставят на места, които обикновено се покриват от бельото. Често е извършван в съчетание с бодилифтинг или пластика на корема (абдоминопластика). Резултатът е временен – 1.5-2 години, докато се резорбират конците. Тъй като тъканите на задните части са твърде тежки, при по-енергични движения конците могат да се скъсат и да се получи определена асиметрия. Премахването им е оперативно. Други странични ефекти са появата на трапчинки и неравномерни белези.

Силиконови плетки

Методът е разработен от д-р Евстратиос Габриел. Препоръчва се на жени след рязка загуба на тегло и липосукция, както и при възрастово отпускане на седалището. Еластичната плетка следва извивките на тялото и изпълнява функцията на вътрешен корсет. При тази операция се предотвратява слизането на белега надолу с течение на времето. Плетката се състои от основно тяло, от което излизат седем „клона” с „кукички” по тях. Следоперативният период включва носене в продължение на 20 дена на еластичен корсет.

Увеличаване на седалището с гел Macrolane

Иновативният гел се използва за контуриране на тялото, включително и за оформяне на естетични задни части. Процедурата отнема около 30-90 минути според зоната на третиране и инжектираното количество. Хиалуроновата киселина е естествена субстанция, произвеждана в тялото, за разлика от силиконовите импланти, които като материал са чужди за организма. С инжектирането на Macrolane могат да се избегнат неприятни белези. Резултатът е видим веднага и обикновено се запазва до една година. Разграждането на гела е бавно, част от нормалните процеси в тялото. Най-често срещаният страничен ефект е чувствителност или оток в зоната на инжектиране.

Жената, решила да се сдобие с красиви извивки на седалището, трябва се насочи достатъчно квалифициран пластичен хирург, членуващ в международно призната национална общност по пластична хирургия. Консултацията със специалиста ще я запознае с начина, по който ще протече процедурата и с възможните рискове. Бъдете добре информирани, преди да предприемете стъпката към перфектния силует!

Редактор: Весела Христова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here