Красивите цветове на пламъка в камината

0
699

С какво свързваме новогодишната нощ? С уханието на елха, суматохата около трапезата, пламъка в камината…

Забелязали ли сте, че танцуващите пламъчета имат различен цвят – жълти, оранжеви, бели и сини езици облизват цепениците. А цветът им зависи от температурата на горене и от материала за горене. Да си представим една свещ. Това няма да е трудно – на новогодишната трапеза обикновено поставяме красиви свещници – те създават особена, романтична атмосфера и усещане за празник. Различните зони в пламъка на свещта имат различна температура на горене. Пламъкът, който е по-близо до фитила, има по-тъмен цвят и се нуждае от по-малко кислород. По-горните участъци горят с повече кислород и са по-светли.

А сега погледнете към камината, където огънят бумти весело. Пламъкът е пъстър. Дървото гори при по-ниска температура, отколкото фитилът на свещта, затова основният цвят е оранжев, а не жълт. Тук има и въглеродни частици, които горят с висока температура – те са “виновници” за светложълтите оттенъци (изгорелите въглеродни частици изстиват и се натрупват като сажди във вътрешността на комина). Химичните елементи калций, натрий, мед при нагряване светят различно. Тези елементи се добавят в барута на празничните фойерверки. Цветът на пламъците в огнището се определя от химичните съединения в цепениците или другите горивни материали.

В пламъка, например, може да има натрий, който, ако  се нажежи, става яркожълт. Калцият се оцветява в яркочервено. Ако пък в огъня има фосфор – то пламъкът има зелени оттенъци. Тези елементи се съдържат в дървото или попадат заедно с други вещества в огъня. Смесването на цветовете образува чисто бели участъци.

Не е ли време да хвърлим още една цепеница в огъня? Красиво е, нали…

Редактор: Вера Янева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here