Кралско семейство през 21-ви век

0
730

Той получава годишна заплата от 40,000 лири от Кралските ВВС. Тя пазарува от Бичестър Вилидж – дизайнерски outlet, и търси изгодни покупки в Питър Джоунс – лондонския универсален магазин за средната класа на Англия. Те се влюбиха в университета, срещаха се години наред, и сега живеят заедно в къща под наем за 750 лири на месец в Северен Уелс.

Сватбата им ще е огромна и ще бъде наблюдавана от почти 1 милиард хора по целия свят, но близо 1900-те гости знаят, че благотворителните дарения са за предпочитане пред подаръците. След кратък меден месец те ще се завърнат към техния спокоен живот в Уелс – и, без прислуга, моля.

Какво все пак означава да си от кралско семейство през 21-ви век?

Много е говорено за съвременното, разбираемо, широкообхватно мислене на Принц Уилям и неговата годеница Кейт Мидълтън. Изглежда те имат много общо помежду си. Поканили са на сватбата месаря, пощаджията и кръчмаря от родния град на Кейт, пренебрегвайки Обама, Саркози и дори Сара Фергюсън. Поради 1,900-те гости и телевизионните зрители от цял свят сватбата в Уестминстърското Абатство трудно може да се нарече “в тесен кръг”, но списъка е значително по-малък от 3,500-те души, присъствали на сватбата на Принц Чарлз и Лейди Диана Спенсър в катедралата Сейнт Пол.  Дори се говори че Уилям е пренебрегнал съветите на придворните за сватба през лятото и е настоял за краткотраен годежен период. Вероятно причините за това са че двамата с Кейт са заедно от много време, и че не искат да отегчат публиката.

Уилям и Кейт го разбират. Те са наясно че живота на хората не се върти около шапката на Кралицата, избрана за големия ден, или от мястото, където те ще прекарат медения си месец. “Не е въпросът до почтителност и достойнство. Уилям и Кейт са като нас – и същевременно са много различни от нас” казва Питър Йорк, консултант по мениджмънт, продуцент и съавтор на “Официален наръчник на Слоун Рейнджър”. Йорк нарича двойката модерна, със собствена самоличност, обикновена; независимо от 24 часовата охрана, замъците и ските в Клостърс. Те са заедно от университета. Много хора биха си помислили  “те са като мен” или “те са като децата ми”.

Общото между тях не е случайно. Един от големите стремежи на Принцеса Даяна беше да възпита синовете си колкото е възможно “по-нормално”. Стилът и беше противоположен на студения, от епохата на Едуард, подход към обучението на децата, който беше стандарт за предишните поколения деца от висшата класа – стил, прекалено познат както на нея, така и на Чарлз. Даяна водеше децата си в Макдоналдс, в кино Одеон и в Селфридж да видят Дядо Коледа където те се редяха на опашката заедно с обикновените хора.

До голяма степен заслуга на Даяна е, че Принцовете Уилям и Хари са първото поколение престонаследници, отраснали с родители, показващи публично родителската си обич. Дори и днес Принц Чарлз прегръща синовете си, нещо което беше немислимо през неговото детство. Хората, които следят живота на кралското семейство винаги са описвали Кралицата и Принц Филип като отчуждени, “формални” родители, отглеждащи децата си точно както те са били възпитавани през епохата на Едуард.

Резултатът е, че Уилям и Кейт могат да се определят като първите наистина “съвременни” членове на кралското семейство – освободени, без следа от тесногръдие, усмихнати и емоционални пред публика, способни (до известна степен) да се справят с нашествието на медиите в живота им, което ще ги следва където и да отидат.

“Уилям живее в реалния свят” казва Дики Арбитър, бивш прес-секретар на Кралицата, телевизионен продуцент и журналист.  “Той имаше майка, която гледаше в бъдещето; той посещаваше университет и неговата служба в Кралските военновъздушни сили включваше спасяване на човешки животи.” Той също отбелязва че Уилям е водил по-различен ергенски живот от баща си. “Те са заедно с Катрин над осем години – повече отколкото бяха заедно Чарлз и Даяна. Животът през 21-ви век е много по-различен за всички нас. Той еволюира – и ние еволюираме заедно с него”.

Брус Олдфилд, който обличаше Принцеса Даяна, и който по слуховете е дизайнерът на сватбената рокля на Кейт Мидълтън – или поне на дрехите на някои от гостите – смята че цялата Уиндзорска фамилия се е променила много от времето когато младата Лейди Диана мина под венчилото в Сейнт Пол. “Надявам се – и го чувствам – че Кейт я очаква много по-съвременен семеен живот. Много неща се промениха през последните 30 години. Кралските личности са много по-освободени и се женят извън техния кръг.” Наистина много е написано за сватбата на Уилям за “простосмъртна”, но той не е първият. Принцеса Даяна и Камила Паркър Боулс не бяха от кралски фамилии; Принцесите Маргърит и Ана също се ожениха за хора с обикновено потекло, както и Принцовете Ендрю и Едуард.

Британското кралско семейство започна да изказва емоциите си публично но това не е единствената област, в която те еволюираха. Когато Принцеса Даяна загина, те се задтрудняваха какво да покажат пред нацията. Сега, в епохата на интернета, семейството се научи как да общува с хората и да комуникира с медиите. Вижте само редовните новини от Кларънс Хауз – чрез електронната поща и Twitter – за предстоящата сватба, както и специалния сайт създаден в отговор на желанията на хората. Съгласно Макс Клиффърд – лондонски PR експерт и мениджър по кризисни ситуации – кралските семейства сега са подложени на същото медийно внимание като политиците и правителствените чиновници, и съответно трябва да се съобразяват с това. “Преди петдесет години кралското семейство беше сърцето на страната. Днес хората гледат под лупа животът им – без просто да го приемат за даденост. Британците искат да знаят с какво те допринасят за живота им.”

В скорошна статия за Лондон Ивнинг Стандарт коментаторът Рой Грийнслейд пише че  Уилям – който не обича особено медиите, и който не се колебае да се обади на адвокатите си ако почувства че правото му на частен живот (или на Кейт) е нарушено – трябва да намери идеалния баланс. “Уилям трябва да излага на показ достатъчно за да не обърнат хората гръб на краското семейство, пише Грийнслейд. Струва ми се че засега  той почти е уцелил правилната пропорция между публичност и частен живот”.  

Наистина, след годежа, Уилям и Кейт се въздържат от публични изяви. Единствените снимки, които папараците успяха да направят са по време на пазаруване във Вейтроуз в близост до дома на двойката в Северен Уелс и от обяд в Хотел Беркли с дукесата на Корнуел. През март и двамата успяха да надхитрят таблоидите с ергенските си партита.  Кейт използва дома на приятелка, а Уилям – имението на свой приятел в Норфълк. И двете партита нямаха нищо общо с буйните празненства на предишните поколения. Помните ли когато Ди и Фърджи, преоблечени като полицайки, нахълтаха на ергенското парти на Ендрю през 1986-та?

В статията си Грийнслейд пише “Сега липсва медийната истерия, заобикаляща сватбата на родителите на Уилям през 1981. Даяна не можеше да мръдне, без да бъде преследвана от цяла глутница”

Уилям засега успява да държи отношенията си с медиите под контрол, но тепърва ще трябва да се справи с много предизвикателства. Кейт Мидълтън ще бъде жизнена, прекрасна, млада принцеса – и светът ще очаква постоянен поток от новини за класическата приказка която тя би следвало да изживява. “Той е част от промяната – казва Тристрам Хънт, британски историк и член на Парламента от Лейбъристката партия. Вижте Принца на Уелс – бъдещия Крал Едуард VIII – който през 1920-те посети бедните миньорски селища и установи контакт с медиите. Вижте и Принц Чарлз”.

В неговата статия “Монархията в Обединеното Кралство” Хънт твърди, че Чарлз със своята благотворителна дейност и обществена дейност е помогнал да се създаде имиджа на “социална” монархия.

Хънт смята, че едно от предизвикателствата пред Уилям е да направи кралската фамилия по-отворена. “Светът на Уилям е много ограничен, и социалният му кръг е съвсем малък,” казва той. И е прав – въпреки цялата си откритост и лекота на общуване обкръжението на Уилям е съвсем ограничено – състои се от момичета с много имена и от наследници на големи имения, титли и богатства. Той може и да бъде член на Кралските ВВС, но си остава наследник на престола и на едно от най-големите богатства на света.

Хънт смята, че за Уилям би било по-добре да наеме “свежи” лица за Кларънс Хаус, отколкото обичайните, преминали през военното обучение, контета, за да разшири кръгозора си. “Ако Принцът може да се ожени за момиче “от народа”, то той би могъл да разнообрази и обкръжението си”. Хънт също така смята, че Уилям трябва да призове за отмяна на закона за правото на първородния син върху наследството, както и да се стреми към щастлив брак.

Уилям вероятно ще има достатъчно време за обмисляне. Като се има предвид дълголетието на неговото семейство, той може би ще трябва да изчака няколко десетилетия, преди да седне на трона. Вероятно ще бъде съпруг на средна възраст и баща и ще бъде изправен пред съвсем различни предизвикателства.

Дики Арбитър също, подобно на Хънт, смята че Уилям е част от промяната. Но смята, че тя няма да бъде драстична и бърза. “Кралското семейство еволюира и се променя непрекъснато през последните 1000 години.”

Снимки: WWD

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here