Край на уморените очи

0
734

Една от най-популярните в Европа естетични интервенции е премахване на торбичките под очите. Те са плод най-вече на нашето натоварено ежедневие. След тридесетгодишна възраст кожата под очите се отпуска и заради възрастта. Пластичната хирургия намери решение и на този проблем.

Две са най-популярните медицински техники за премахване на торбичките под очите. Едната най-общо се резюмира в отстраняване на излишната мастна тъкан в долния клепач. Другата е т.нар. хамра техника (по името на нейния изобретател д-р Хамра) – тя се изразява в “разпръскване” (а не в отстраняване!), на мастната тъкан в пространството между очите и носните кухини, т.е. в областта на скулите. Изключителен метод, който има много привърженици, но зависи от количеството на мастна тъкан в “торбичките”: ако то е по-голямо, отстраняването му е неизбежно. Във всички случаи изборът на подходящата за пациента техника се прави след консултация с хирурга, който ще извършва операцията.

Едно от най-важните неща, които трябва да се определят преди операцията, е дали “торбичката” се дължи на задържане на течност под долния клепач или на натрупана мастна тъкан. В първия случай е по-лесно: течността просто се изсмуква. Във втория случай медикът прави малък разрез и отстранява натрупаната мастна тъкан. Ако се наблюдава рязко и значително отпускане на мускула на клепача, той се повдига. Понякога се налага преразпределение на мастната тъкан от “торбичката” в други непопълнени зони.

Цялата процедура трае средно около час. Прави се под местна упойка. След операцията се препоръчва една седмица да не се употребява грим. Между 10 и 14 дни след нея някои пациенти изпитват леко парене в областта под окото или сълзене.

Интервенцията за премахване на торбичките под очите е решение за проблем, измъчващ милиони жени. Все повече мъже също прибягват до процедурата. В името на по-високо самочувствие и възможността да гледат живота с други очи.

Редактор: Стойна Атанасова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here