Косата и нашето ДНК

0
796

Знаете ли, че състоянието на косата ви представлява важен интуитивен критерий при избора на партньор, заложен от незапомнени времена. Ние подсъзнателно избираме половинката в живота си, в зависимост от това дали има хубава коса и може ли да предаде тази наследствена информация върху бъдещите поколения.

Цветът на кожата и косата ни зависи от количеството меланин – пигмент,  който  формира  естествената защита от ултравиолетовите лъчи на слънцето. От друга страна, така необходимият ни витамин D, който отговаря за калциево-фосфорната обмяна в организма, се синтезира само под въздействието на слънчевата светлина. Косата и кожата представляват естествен регулатор на производството на витамин D и зависят от климатичните условия. Колкото е по-високо нивото на меланина, толкова е по-тъмен цветът на кожата и косата и по-висока степента на защита от ултравиолетовите лъчи, както и обратно.

Най-разпространеният цвят на коса сред хората на планетата е черният. Това е доминантна наследствена особеност, присъща за всички народи и националности. Първобитните хора са имали черен цвят на косата, а в наши дни той се среща преимуществено сред населението от страните на Южна Африка, Азия, Латинска Америка.

Рижият цвят е характерен за населението на страните от Северна и Западна Европа – в регионите, където слънчевите лъчи са рядкост. Днес най-много рижи хора живеят в Ирландия, но според учените числеността им постепенно ще намалее, докато окончателно изчезнат. За да се роди дете с огнени коси и двамата родители трябва да носят такъв ген.

Различното количество меланин е причина за огромното разнообразие от оттенъци на светли коси – от пепеляво до медно руси. Блондините са често срещани сред европейските народи и са рядкост при неевропейските. Често светлите коси на децата с възрастта потъмняват.

Косата ни е гъста и блестяща, когато сме млади, здрави и в репродуктивна възраст. Това обяснява факта, защо подсъзнателно сме привличани от хора с гъсти, буйни и здрави коси.

Редактор: Весела Христова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here