Калцият – нестандартният път към младостта

0
659

Калцият е минерал с доказано силен физиологичен ефект. Именно затова той е важна съставка в множество фармацевтични продукти. И не само. Неговите качества са високо оценени дори в пластичната хирургия.

Филъри с калциев хидроксилапатит. Звучи трудно и доста неизвестно. Така е, тези дермални филъри от ново поколение са широко използвани в САЩ, но все още малко познати в Европа, за разлика от колагеновите филъри. Качествата им обаче са неоспорими. Според водещи американски пластични хирурзи те са най-стабилните, макар и най-тежки филъри. Самото вещество калциев хидроксилапатит естествено се среща в човешките кости. С него дори се “доизграждат” цели зони от лицето при сложни пластични операции, засягащи и костни интервенции.

Филърите с калциев хидроксилапатит се използват успешно за “изглаждане” контура на бузите, когато върху тях са налични неприятни вдлъбнатинки, но и при преоформяне на други зони от лицето. Процедурата не се различава съществено от тази с колагеновите филъри. Различно е обаче веществото. То представлява най-общо съдържащи калций микросферички, разпръснати в рядък гел. Именно калциевият хидроксилапатит е първото вещество, използвано като филър в лицево-челюстната реконструктивна хирургия.

Веднъж инжектиран, калциевият хидроксилапатит образува своеобразно “скеле”, което помага на естествените колагенови влакна в организма да растат по-бързо. С времето самото вещество се разпада, т.е. след като изпълни предназначението си, “скелето” просто изчезва.

Специалистите са категорични, че този вид филъри са високорезултатни, екологични и не предизвикват алергични реакции. Именно затова хиляди американки с радост се възползват от тях всяка година. А вече и все повече дами на Стария континент следват техния пример.

Редактор: Стойна Атанасова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here