Как се отразяват вегетарианските диети на красотата?

0
637

Почитателките на различни плодови и зеленчукови диети, както и вегетарианките има над какво да се замислят – оказва се, че отказът от месо може да доведе до сериозни разстройства на жизнените функции на организма, както и да се отрази зле на външния вид.

Днес е налице изразена тенденция на отказ от консумацията на месо и месни продукти, расте и броят на вегетарианците. Доказано е, че ако в продължение на седмица не се консумира нужното количество месо и риба (около 500 г), намалява постъпването на желязо в организма, което е необходимо за производството на хемоглобин. При липса или недостатъчно количество желязо, намалява съответно количеството на хемоглобина и се нарушава структурата на еритроцитите (червените кръвни клетки). Това може да доведе до появата на желязодефицитна анемия и като следствие – и до понижаване на самочувствието. При страдащите от анемия се наблюдава хронична умора, намалява работоспособността, възможно да се появи безсъние, депресия или смущения в сърдечносъдовата дейност.
Колкото до визията, освен уморения външен вид, недостигът на желязо се отразява негативно на състоянието на кожата, ноктите и косата. Кожата започва да се лющи, става бледа и повяхнала, ноктите стават чупливи или се разслояват, а косата губи здравината и естествения си блясък и се накъсва.
И това не е всичко. Желязото има важна роля за нормалното функциониране на репродуктивната система, а недостигът му може да доведе до различни нарушения, предизвикващи безплодие или проблеми по време на бременността. Затова специалистите напомнят, че всички жени в репродуктивна възраст трябва да обърнат внимание на пълноценното си и здравословно хранене.
Но какво да правят тези жени, за които основните източници на желязо (месо, яйца, риба) са неприемливи в храненето? Отговорът е да повишат консумацията на плодове и зеленчуци, които са богати на желязо, като спанак, ряпа, зеле, портокал, грейпфрут, киви, ягода, пъпеш. Цитрусовите плодове съдържат витамин С, който помага за усвояването на желязото от организма.

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here