Как да отслабнем след 40

0
680

След навършването на 40 години много жени и мъже започват да пълнеят – факт, дължащ се както на промените в хормоналния фон, така и на създадените вредни навици. Ето защо на тази възраст е здължително да внимаваме как се храним.
Всички искаме да живеем щастливо и…дълго. Постигането на дълголетие безспорно е важна цел, но още по-важно е как ще се чувстваме през годините на нашата зряла възраст.
Вече сте разбрали, че изтощителните диети и строги ограничения не водят до добро. Дори благодарение на ефекта “йо-йо” по тялото ви се появяват още няколко килограма. Клетките помнят,че са гладували… Организмът ви възстановява загубеното и дори си прави “запаси” за всеки случай.

Може да поддържате нормално тегло и без диети, следвайки няколко препоръки:
1. Разделното хранене не е само популярна тема в списанията. Месото и хлябът трябва да се консумират отделно. Осведомете се за основните принципи на този начин на хранене и ги следвайте старателно.
2. Увеличете броя на храненията си. Хранете се по-често, но количеството трябва да бъде по-малко.
3. Не се отказвайте от вечеря. С една уговорка. Последното хранене да е 4 часа преди сън.
4. Консумирайте месо с ниско съдържание на мазнини – телешко, пилешко, пуешко, заешко. Седмичното ви меню трябва да включва и печена или задушена риба.
5. Не се лишавайте от листни зеленчуци, млечни продукти, цитрусови плодове. Съветваме ви да присъстват на трапезата всеки ден.
6. Пийте витамини антиоксиданти – А, Е, С, бета каротин.
7. Ограничете до минимум готварската сол.
8. Купувайте храни, съдържащи фитохормони – соя, ленено семе, ориз, овесени ядки, спанак, царевица, зеле, ряпа, зърнени продукти. .
9. Повече движение! Дори да не спортувате активно, просто се движете – продължителни разходки, повече домакинска работа. Не си лягайте веднага след хранене.
10. Направете си дневник, в който да записвате подробно всичко, което сте консумирали. Вечерта прочетете записките за деня и ще се учудите от количеството, което сте изяли.

Редактор: Вера Янева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here