Какво трябва да знаете за козметиката, ако сте алергична?

0
1208

Случвало ли ви се е, след като сте ползвала определен тип козметика, да получите нежелана реакция – възпаление на очите, отоци в областта на клепачите и устните, петна по кожата или силен сърбеж?

Най-честите причинители на алергични реакции са ароматизаторите, консервантите и оцветителите, освежителите за дома или автомобила, ароматизираните свещи… Всички тези малки радости влияят на здравето и могат да  предизвикват алергия, мигрена, астма… Колкото по-силно и по-приятно мирише една козметика, толкова повече ароматизатори съдържа тя. Производителите ги използват, за да прикрият неприятната миризма на основната съставка, или пък просто за да привлекат клиента.
Обърнете внимание, че натуралните ароматизатори понякога са дори по-опасни от синтетичните. Естествените етерични масла в някои случаи могат лесно да предизвикат алергични реакции.

Около 1/3 от хората се сблъскват с проблеми при използване на козметика. Основният сред тях е контактната алергия от аромати, проявява се като екзема, дерматит, предизвикани от контакта с ароматното вещество. Молекулите в продукта предизвикват имунна реакция под формата на сърбеж и напукване на кожата.

Научният комитет по сигурността на потребителските стоки на Европейския съюз препоръча на производителите на ароматизатори да посочват потенциалните алергени, които се съдържат в продуктите им, а ви следете за указанията върху упаковката.

За да избегнете неприятния момент, внимавайте за:

1. Изтекъл срок на годност
Съставът на козметичното средство се променя с времето, защото то е изложено на действието на въздуха и на различни бактерии. Затова хората с повишена чувствителност на кожата трябва да използват козметиката само през първата половина от срока на нейната годност.


2. Не са спазени условията за съхранение и използване на козметиката
Ако козметичното средство се съхранява върху тоалетката, която е в непосредствена близост до парното, никой няма да се учуди, че то ще се развали преди крайния му срок на годност. 

3. Ултравиолетови лъчи
Съставните части на козметиката понякога реагират по непредсказуем начин при взаимодействието си с ултравиолетовите лъчи.

 4. Съвместимост
Приемането на някои лекарства, химически пилинг, лазерна и фотоепилация, общото отслабване на имунитета могат съществено да променят реакцията на организма към козметика, която до този момент сте ползвали без проблем.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here